Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hagyma eltevése sóban


A felmagzott hagyma nem tartható el sokáig. Következik egy ötlet a hagyma megmentésére:

Hozzávalók: hagyma, só, étolaj

A hagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, feldaraboljuk, a fás, kemény részeket kidobjuk.
Megmérjük, belekeverünk 10 súlyszázalék konyhasót. berakjuk a robotgépbe, annyi étolajat csorgatunk bele aprítás közben, hogy szép, pempős darálékot kapjunk, ami lecsúszik a gép tartályának faláról.

Üvegekbe rakjuk, kissé lepaskoljuk, a tetejére annyi olajat öntünk, hogy jól ellepje. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, hűtőben tároljuk.

Kb. 1 hónapig tartható így el. Ha háromszor kigőzöljük, akkor hónapokig is.

MEGJEGYZÉSEK:
- 5% sóval is készíthető, de ekkor ajánlatos kevéske tartósítót is belekeverni, esetleg kidunsztolni.

- Felhasználásakor az ételek sózásánál legyünk óvatosak, előbb kóstoljuk meg az ételt, és csak akkor sózzunk, ha szükséges!

- Mindenféle étel készítéséhez felhasználható, amibe aprított hagyma is kell (fasírt, pörkölt, töltelékek,stb.)

- Megtörténhet, hogy egy idő után a keverék elveszíti szép világos színét, de ez a minőségen nem változtat.

- A módszer a romlásnak induló öregebb hagymáknál is alkalmazható.