Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Boros kakas


Coq au Vin)

Hozzávalók: 20 dkg bacon szalonna, 2 evőkanál vaj, 1,2 - 1,5 kg-os konyhakész csirke, ízlés szerint só és bors, fél dl konyak, 7 dl burgundi vagy Chianti, 1 dl csirkeleves, fél evőkanál paradicsompaszta, 2 gerezd fokhagyma, csipet morzsolt kakukkfű, 1 babérlevél, 20 dkg gomba, 1 fej hagyma

Vágja fél centis kockákra a bacont, és főzze 10 percig 5 deci vízben. Szűrje le, öblítse hideg folyó csapvízben, csepegtesse le, és törölje szárazra. A felforrósított vajon enyhén pirítsa meg, míg világosbarna kezd lenni. Szűrőkanállal vegye ki, és tegye félre.
A visszamaradt vajas zsiradékon minden oldalról süsse elő a kakast. Ekkor sózza és borsozza meg, és tegye vissza az edénybe a sült szalonnát. Fedje be az edényt, és közepes hőmérsékleten párolja 10 percig. Közben egyszer fordítsa meg. Vegye le a fedőt, öntse a szárnyasra a konyakot, és óvatosan gyújtsa meg. Amikor kialszik a láng, öntse fel a borral.

A forró levesben keverje el a paradicsompürét a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd öntse a kakasra. Fedő alatt forralja további 25-30 percet. Amikor megpuhult vegye ki, és darabolja fel. A babérlevelet dobja ki. A finomra vágott hagymát kevés zsiradékon párolja üvegesre. Tegye bele a vékonyan felszeletelt gombát, és pirítsa zsírjára. Szórja meg a liszttel, végül a kakas főzőlevével csomómentesen hígítsa fel.
Forralja össze a visszamaradt főzőlével, míg kellően besűrűsödik. Tegye vissza bele a húst, és tálalja.

Barna Aladár fordítása