Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirke és zöldségbomba


CUZCUZ DE GALINHA

Hozzávalók 8 személyre: 6 csirkemelle (bőrrel, csonttal együtt), 1/4 csésze (1/2 deci) olíva olaj, 1/2 csésze (1 deci) citromlé, 3 cikk fokhagyma. 1 kk koriander mag, só, bors, 2 1/2 deci vagdalt konzerv paradicsom, levével, 1/4 kiló füstölt kolbász, 3/4 liter kukoricaliszt (fehér, ha van), 1 kk só, 1/4 liter víz, 10 deka olvasztott vaj. 1/4 liter csirke leves (kockából), egy maréknyi főtt zöldborsó, 3 friss, közepes paradicsom, leforrázva, lehámozva, felszeletelve, 3 főtt tojás felkarikázva, 1 pálmarügy konzerv, egy maréknyi olajbogyó (fekete, kimagozott), 3 narancs, keresztben felszeletelve

Elkészítése: Rakjuk a csirkét egy hagyományos fémlábosba. Egy kis lábosban keverjük össze az olajat, a citromlevet, a fokhagymát, és a koriandermagokat, sót, borsot ízlés szerint tegyünk bele, forraljuk föl, és öntsük a csirkére.
Letakarva legalább 6 órára, de inkább egész éjjelen át, tartsuk a hűtőszekrényben. Másnap feltesszük a tűzre, felforraljuk és beletesszük a konzervparadicsomot.
Lefedve addig főzzük, míg a csirke meg nem puhul (kb. 30-40 perc). Ha kihűlt, leöntjük a levét, leszedjük a bőrét, kicsontozzuk, a húst pedig apró kockákra vagdaljuk.

A kolbászt felkarikázzuk, és egy serpenyőben kipirítjuk, majd papírszalvétákkal felitatjuk róla a zsír nagy részét.

A kukoricalisztet beleszórjuk egy tepsibe, és 300 fokon a sütőben vigyázva, addig pirítjuk míg meg nem barnul. Egy csésze (2 1/2 deci) vizet felforralunk, feloldunk benne 1 kk sót, és vigyázva belekavarjuk a lisztbe. Belekeverjük a felolvasztott vajat, majd a csirke főzőlevéből annyit adunk hozzá, hogy még ne ragadjon a kezünkhöz, de olyan száraz se legyen, hogy ha a kezünkbe veszünk egy leveseskanálnyit, az összenyomkodva egyben maradjon, és ne essen szét.

Kiolajozunk egy 2 literes sütőtálat. A közepére téve egy paradicsomszeletet, beterítjük tojásszeletekkel, pálmarügy szeletekkel, olajbogyókkal és a megmaradt paradicsomszeletekkel. Aztán vigyázva belerakjuk a kukoricás masszát, jól lenyomkodjuk, és a tetejét is kidíszítjük a maradék, díszítő elemekkel.

Tálaláskor ráteszünk egy tálat és, hirtelen átfordítva, ráborítjuk az elkészült ételt, majd vigyázva leemeljük a formát.
Narancsszeletekkel díszítve tálaljuk. Könnyebben lehet felszeletelni, ha olajozott késsel vágjuk fel.