Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Popeye receptekben


POPEYE
Hozzávalók: 4 cl fehér rum, 1.5 cl whisky, 1.5 dl őszibaracklé

Elkészítése: Keverőpohárban megkeverjük a rumot és a whiskyt, majd felöntjük őszibarack-lével.

POPEYE-FÉLE SÜLTCSIRKE
Hozzávalók: 7 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 2 dl kukoricaliszt, 3 kávéskanál só, 2 kávéskanál pirospaprika, 1 tasak olasz saláta fűszerkeverék, 1 evőkanál vöröshagymapor, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 kávéskanál porcukor, 2 kg csirkemell és comb

Elkészítése: Valamennyi száraz összetevőt szitáljon, keverjen össze. Az elnegyedelt melleket és az elfelezett combokat áztassa be fél órára sós vízbe. Alaposan forgassa bele a száraz keverékbe, hogy az vastagon belephesse a húsokat. Bő, forró olajban hirtelen süsse mindegyik oldalukon barnára, majd fektesse a sülteket egy sorban tepsibe. Permetezze meg kissé olívaolajjal, majd fólia alatt 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsse készre. Gombás rizzsel tálalja.

POPEYE KEDVENC FÁNKOCSKÁJA
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 db tojás, 3 dl olaj, só
A töltelékhez: 80 dkg paraj, 5 dkg vaj, 1 db tojás, 5 g törött bors, 12 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: Pontosan kimérünk 1 dl vizet, beletesszük a vajat és felforraljuk. Kevés sóval ízesítjük, majd állandó keverés mellett hozzászórjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön addig főzzük, ameddig az edény falától elválik. Kissé kihűtjük, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat, mindegyik hozzáadása után jól kidolgozzuk. Egy edényben bő olajat hevítünk. Egy evőkanalat belemártva diónyi nagyságú darabokat szaggatunk. Letakarva sütjük, majd amikor szép piros, az olajból kiszedjük. A főtt, áttört parajt vajon átmelegítjük, sóval, törött borssal ízesítjük, majd egy tojást hozzáadva krémszerűvé keverjük. A kettévágott fánkokat ezzel megtöltjük, összeragasztjuk, és reszelt sajttal meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő: 45 perc

POPEYE-PALACSINTA
Elkészítése: Két deci langyos tejben megfuttatunk egy deka összemorzsolt élesztőt, majd simára keverjük négy evőkanál rétesliszttel, négy tojássárgájával. egy kevés sóval meg egy evőkanál olajjal. Egy fél óráig állni hagyjuk, majd közé keverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy szódavízzel hígítsuk. Ebből a nehezen folyó tésztából vajon, négy nagy omlettet sütünk, mindkét felén megpirítva.
Miközben a tészta áll, öt deka vajjal, egy kevés sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval vagy őrölt borssal meg egy deci tejföllel simára keverünk egy csomag felolvasztott mirelit parajt (vagy negyven deka főtt, leszűrt, összevagdalt friss parajt), és jól átmelegítjük. Ezzel kenjük meg a négy omlettet. és egyenként összegöngyöljük, tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Tetejére négy vékony sajtszeletet fektetünk. és csak annyi időre toljuk a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.

POPEYE PENNÉJE
Hozzávalók: 1 csomag mirelit spenót, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, rozmaring, feta sajt, parmezán, penne tészta

Elkészítése: Olajon a fokhagymát kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és zsemleszínű rántást készítünk. Fokozatosan adagolva hozzá a tejet, a spenótalapot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a félig kiolvasztott spenótot. Az így elkészült spenótfőzeléket jól megsózzuk, borsozzuk, és 2 késhegynyi rozmaringot szórunk bele (friss rozmaring még jobb), a tetejére fetasajtot reszelünk. A pennét kifőzzük, összekeverjük a spenóttal, és parmezánnal tálaljuk.

POPEYE PISZKOS RIZSE
Hozzávalók: 45 dkg csípős, puha kolbász, 4 dl csirkeleves, 1,2 dl hosszú szemű rizs, 1 teáskanál hagymapor

Elkészítése: A nagyobb darabokra vágott kolbász pirítsa rózsaszínűre, és villával morzsolja szét. Öntse fel a húslevessel, adja hozzá a hagymaport. Fedő alatt, lassan főzze 18-20 percig, amíg a rizs megpuhul, és a levest teljesen felszívja.

POPEYE PITÉJE
Hozzávalók a pitéhez: 2–3 bögre mandula (8–12 órára beáztatva), 1 evőkanál szójaszósz, 2–4 evőkanál víz vagy citromlé, 1 evőkanál psylliumpor (egyiptomi útifű-maghéj tartalmú étrend-kiegészítő), 1 teáskanál fokhagymás fűszerkeverék (spice hunter)

Hozzávalók a Popeye-krémhez: 5 bögre durvára vágott spenót, 1/2 bögre nyers fenyőmag, 1/2 bögre citromlé, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál víz, 1/2 bögre tofu, egy fél marék kockára vágott vöröshagyma, 1 evőkanál összevágott kapor, 1 nagy zeller kockára vágva, 2 teáskanál psylliumpor.

Elkészítése: Darálja finomra a mandulát, adja hozzá a szójaszószt és turmixolja össze, a vizet apránként adja hozzá, míg a keverék összeáll. Végezetül szórja rá a psylliumport és a fűszereket és terítse el egy 20–25 centi átmérőjű kör alakú edényben. A krém készítéséhez tegye keverőbe a szójaszószt, a spenótot, a zellert, a citromlevet, valamint a vizet, s az egészet turmixolja simára. Adja hozzá ezt követően a tofut, a fenyőmagot, a vöröshagymát és a kaprot, és mixelje addig, míg sima állagú nem lesz, majd apránként szórja rá a psylliumport. Az elkészült krémet kenje a pitére, majd tegye az ételt fogyasztás előtt legalább fél, de legföljebb 24 órára a frizsiderbe.

POPEYE RÁNTOTT CSIRKÉJE
Hozzávalók:
1.) 7,2 dl szitált liszt, 2,4 dl kukoricakeményítő, 3 evőkanál fűszersó, 2 evőkanál paprika, 1 teáskanál sütőpor, 1 zacskó olaszos salátaöntet por, 4,5 dkg hagymaleves por, 3 evőkanál cukor
2.) 7,2 dl kukoricapehely (kissé összetörve)
3.) 2 tojás (alaposan felverve), 0,6 dl víz, 1,8 kg darabolt csirke

Elkészítése: Keverje össze az első csoportba tartozó összetevőket egy nagy edényben. Tegye egy másikba a kukoricapelyhet, egy harmadikba a tojást és a vizet. Rakjon 2,5 centi olajat egy vastag, széles serpenyőbe, és forrósítsa fel. Kenjen ki egy közepes méretű, magas oldalú tepsit. A sütőt melegítse elő 180 fokra. Ha mindezzel készen van, egyesével panírozza a csirkedarabokat először a keverékbe, majd a tojásos elegybe, utána a kukoricapehelybe, végül gyorsan újra a száraz keverékbe. Ezután tegye a forró olajba. 3-4 percig süsse közepes hőmérsékleten barnára az egyik oldalát, majd megfordítva a másikat. Sütés közben ne tegyen sokat egyszerre az edénybe. Tegye tűzállótálra, bőrével felfelé a megsülteket. Fóliával szorosan takarja le úgy, hogy kis részen, szabadon távozhasson a gőz. Tegye előmelegített sütőbe, és süsse 35-40 percig 170 fokon. Ekkor vegye le a fóliát, és mintegy 5 percet süsse még tovább, amíg teljesen puha lesz. Négy személyre tálalja. (A maradék négy napig eláll. Nem fagyasztható le.)

POPEYE VACSORÁJA
Hozzávalók: 6 spenótlevél, 2 narancs, narancskarika

Elkészítése: Mossuk meg a spenótot, és pucoljuk meg a narancsokat. Tegyük mindet a gyümölcscentrifugába, és préseljük ki a levüket. Öntsük a levet egy pohárba, és díszítsük a narancskarikával.

POPEYE VÖRÖSBABOS RIZSE
Hozzávalók: 2,4 dl főtt, hosszú szemű Uncle Ben’s rizs, 2 db 45 dkg-os chilis bab, 1 teáskanál chili por, negyed kávéskanál köménymag, csipetnyi fokhagymás só

Elkészítése: Egy lábosban melegítse fel a babot, anélkül, hogy hagyná felforrni, és keverje bele a chili port, a köményt és a fokhagymás sót. Amikor már tűzforró, a chilis keveréket ossza 6 tálkába, adjon hozzá főtt rizst és tálalja. Ha szükséges ízesítse még chilis fűszerkeverékkel.