Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Baconos- gombás-sonkás tekercs


Hozzávalók 6 tekercshez:
A tésztához: 50-50 dkg liszt, túró és Rama, 1 csapott tk só, vagy ételízesítő, 2 tojás
A töltelékhez: 40-40 dkg bacon szalonna és (szögletes) gépsonka, 50-60 dkg gomba, 2 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, olaj
Kenéshez: 1 tojás

Előkészítése:
Tészta: A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, deszkára tesszük, kicsit kinyújtjuk, 2-3 alkalommal összetűrjük, majd egy gombócot formálunk belőle, és 2-3 óra hosszat pihentetjük a hűtőben.
Töltelék: A hagymát apróra vágjuk, ledinszteljük, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát és a zúzott fokhagymát. Összepároljuk, hogy leve ne maradjon, borssal és sóval (vagy ételízesítővel) ízesítjük.

Elkészítés: A tésztát kiszedjük a hűtőből, szétvágjuk 6 nagyjából egyforma darabra, összegömbölyítjük, egy kivételével visszarakjuk a hűtőbe. A gombócot kinyújtjuk, és rárakjuk a tölteléket. 3-4 sor szalonna, arra kerül a gomba, végül betakarjuk s sonkaszeletekkel. A lapot legfeljebb a feléig takarjuk a töltelékkel. A töltelékkel megrakott végénél kezdve a lehető legszorosabbra feltekerjük, a végeket - mint a töltött káposzta töltelékénél a leveleket - begyűrjük.
Kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk. Ha az összes tekercs elkészült, megkenjük a tojással és piros-ropogósra sütjük.
Csak másnap szeletelhető szép vékonyra.
Ha valaki nem szereti a gombát, helyette töltheti apróra vágott párolt zöldségekkel is.