Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rakott spárga - sült hallal


Hozzávalók 4 személyre: fejenként 10-15 dkg tengeri halfilé, 1 kg friss spárga (zöld, vagy fehér), 4-5 közepes burgonya, fűszerek: Kotányi grill - hal fűszerkeverék, só, bors, vegeta, 3 dl tej, 15-20 dkg reszelt füstölt sajt, 1 ek liszt, 5 dkg vaj.

A megtisztított burgonyát felkarikázzuk, és vegetás vízben megfőzzük. A spárgát megtisztítjuk (a fás részét levágjuk) és enyhén vegetás vízben szintén megfőzzük. (Mivel az utóbbi években sajnos gyakran derült ki a látszólag friss spárgákról, hogy még főzés után is fás - rágós marad, ezért mostanság az üveges, zsenge spárgát használom, azt nem kell főzni sem, csak a levét leönteni és máris fogyasztható.)

A halszeleteket megtisztítjuk, fűszerezzük, kevés olajon hirtelen pirosra sütjük, félretesszük.

Elkészítjük a besamel-mártást: 5 dkg vajat egy lábosban felolvasztjuk, hozzáteszünk 1 ek. lisztet, fél percig folyamatos kevergetés mellett takarékon főzzük, majd lassan hozzáadjuk a meleg tejet. Felforraljuk és beletesszük a reszelt sajt felét. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

Az időközben megfőtt zöldségeket tányérra szedjük, lecsöpögtetjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával és belerétegezzük a hozzávalókat: először leterítjük a krumplit, rá a spárgát, erre a halszeleteket és az egészet leöntjük a mártással. A maradék sajtot rászórjuk és forró sütőben a sajt pirulásáig (kb. 15-20 perc) készre sütjük. Forrón tálaljuk.

Elkészítési ideje: 60 perc + sütés