Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Halgombócok


Bolinhos de Bacalhau

Hozzávalók: 50 dkg tőkehal-filé, 1 evőkanál vaj, 1-1 csokor snidling és petrezselyem, 2 fej vöröshagyma, tej, 45 dkg krumplipüré, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 3 db tojás
A sütéshez: olaj

Elkészítése: Mossa meg és csepegtesse le a halfilét. Tegye fel sós vízben 25-30 percre gyöngyöző vízben főni. Szűrje le, a szálkákat távolítsa el, majd apró darabokra vagdalva tegye félre. Lábosban melegítse fel a vajat. Kevergetés közben párolja rajta üvegesre a finomra vagdalt metélőhagymát és petrezselymet, valamint a lereszelt vöröshagymát. Húzza félre a melegről. Keverje hozzá a burgonyapürét, a pirospaprikával elkevert lisztet, végül a felvert tojásokat. Hagyja a keveréket hűlni 10 percet. Eztán dolgozza egybe a két elegyet. (Szükség esetén annyi tejet forgasson bele, hogy lágy, jól formázható anyagot kapjon.) Készítsen pingponglabdányi golyókat belőle, és bő forró olajban süsse azokat ropogós pirosra. Forrón tálalja bármilyen, akár édes, akár csípős, zöldfűszeres, gyümölcsös vagy sós mártogatós öntettel.

Tálaljuk salátalevélen!