Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Asszony köldöke


HANIM GÖBEGI - TÖRÖK RECEPT

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 3 tojás, 25 dkg víz
Sziruphoz: 1 kg kristálycukor, fél citrom leve, annyi víz, hogy a cukrot elfedje, étolaj, darált dió vagy mandula, tejszínhab

Elkészítése: Először a szirupot készítjük el. A cukrot mély fazékba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje. Felforraljuk, és 5 perc állás után hozzáadjuk a citrom levét. Még 1 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A margarint mély fazékban megolvasztjuk, kevés vízzel felforraljuk. Beleöntjük az összes lisztet, és takarékra vesszük a lángot. Csomómentesre keverjük, és 5 percig főzzük. A tésztának addig kell főnie, amíg le nem tapad a fazék aljára. Ügyeljünk arra is, hogy ne maradjon nyers, liszt szagú. A tésztát tegyük egy tálba és hagyjuk egy kicsit hűlni. Majd ismét visszatesszük a fazékba és ráütjük a tojásokat. A tojást beledolgozzuk a tésztába. (Legjobb, ha kézzel gyúrjuk.) Egy széles serpenyőbe sok olajat öntünk. A tésztából dió nagyságú darabokat tépünk, azokat repedés mentesen összenyomjuk, s 1,5-2 cm vastag kerek pogácsákat formázzunk belőlük. Olajos ujjal kilyukasztjuk a tésztakorongok közepét, majd bő olajban - közepes lángon - mindkét oldalukat megsütjük. A kisült asszonyköldököket beledobjuk a kihűlt szirupba, hogy abban jól megszívhassa magát. A karikákat végül szerviztálra helyezzük, a közepükre tejszínhabot nyomunk, s megszórjuk darált dióval vagy mandulával.