Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rakott fasírt Tóni néni módra


Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 4 zsemle, 4 tojás, só, törött bors, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 3 fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 4 kemény tojás, 4 dl tejföl, olaj

Elkészítés: A húst a kifacsart, vízbe áztatott zsemlével átdaráljuk és 3 tojással, egy fej apróra vágott, olajban pirított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal meg a pirospaprikával összedolgozzuk. A massza felét kiolajozott tepsi aljara terítjük és befedjük a héjában főtt, megtisztított, karikákra vágott burgonyával. Kevés olajban megfuttatunk két fej apróra vágott vöröshagymát is a krumpli rétegre öntjük, majd rárakjuk a karikára vágott tojásokat.

Meglocsoljuk a tejföllel, végül rásimítjuk a maradék húsmasszát. Tetejét megkenjük a negyedik nyers tojással és a sütőben szép pirosra sütjük.
Kockára vágva tálaljuk.

Megjegyzéseim:
Én több fokhagymát és pirospaprikát tettem bele.
Elhatároztam, hogy legközelebb a krumplit nem karikázom, hanem nagy lyukú almareszelőn lereszelem, mert így a tányérra elég bajos rárakni szétesés nélkül a forró fasírtkockákat. Meg aztán könnyebben és gyorsabban is megy nekem a reszelt krumpli egyenletes szétterítése a tepsiben, mint a karikák sorba illesztgetése.
Talán jobban meg is tartja úgy tálaláskor a kocka- vagy téglaformát…
Sütésekor készüljetek a családot konyhába csábító illatára, és ha kész, a guszta, piros és fényes kéreg nyálcsurgató látványára…

Schuck Antalné receptje

Megjegyzés tőlem:
Én 1 kiló pulykahúsból készítettem el. A pulykát elég alaposan kell kifűszerezni, hogy kijöjjenek az ízek. Ez az én esetemben 6-8 gerezd fokhagymát jelent. Hagymából is 4-5 darabor használtam fel, de többet is elviselt volna.

A főtt burgonyát egyszerűen lereszeltem, viszont ki is ízesítettem sóval, borssal. Igaz, krumpliból alig 40 dekát főztem. (Egyes vélek szerint lábizzadást okoz :-):-)!) Legközelebb szerecsendió is fog kerülni bele.

Mindent összevetve, az utolsó morzsáig elfogyott, és mindnyájunknak ízlett! Szóval érdemes elkészíteni!