Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gyümölcsös sertéssült


Hozzávalók: 1,3 kg vesepecsenye, 2 db zöldcitrom leve, só, 1,6 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 csomó újhagyma
Az öntethez: 15 dkg manióka, 1-1 evőkanál margarin és olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 db kemény tojás, 2,5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg dió

Elkészítése: A vesepecsenyét éles késsel ritkásan vagdalja be. Fektesse nagyobb tálba. Sózza és a citrom levével locsolja meg. Takarja be a zöldjével együtt felkarikázott újhagymával és a vagdalt petrezselyemmel. Így tolja nyolc órára hűtőszekrénybe. Másnap emelje ki a húsokat a pácléből. A visszamaradt levet tegye nagyon felforrósított lábosba. Ha újra zubog a páclé, rendezze el benne a húst. Az olajjal meglocsolva minden oldalukon pirítsa barnára. Ekkor annyi forró tejet locsoljon rá, ami éppen ellepi. Letakarva, gyöngyözve párolja egy órán keresztül. Közben melegítse fel a sütőt 170 fokra. A párolás után kiemelt húst fektesse kiolajozott tepsibe, és tolja az előkészített sütőbe. Süsse ropogósra. A sütés közben készítse el a mártást. Ehhez a felmelegített margarinos olajon párolja meg a finomra darabolt maniókát, a reszelt vöröshagymát, az apróra kockázott paradicsomot, a vagdalt petrezselymet és a lereszelt tojást. Keverje bele a visszamaradt pecsenyelevet. Amikor ez kezd besűrűsödni, rendezze el a mártásban a felszeletelt húst. Forrón tegye asztalra mazsolával megszórva a húst. A mártással leöntött főtt burgonyát tálalja hozzá.
Dél-Amerikai recept