Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vegetáriánus rakott krumpli 01.


Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 5 db tojás, 1/2 l tejföl, 20 dkg sajt (füstölt), 5 dkg margarin, 1 ek zsemlemorzsa
Fűszerek: vegeta, só, bors, kevés fokhagyma.

Elkészítés: A burgonyát, és a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk, vegetás vízben feltesszük főzni. A tojásokat keményre főzzük, a sajtot lereszeljük, 1 gerezd fokhagymát megpucolunk és nyomón áttörjük.

Amíg a hozzávalók főnek begyújtjuk a sütőt és elkészítjük a szószt: A tejfölt egy nagyobb tálba öntjük, elkeverjük benne a sót, borsot, fokhagymát, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.

A félig megfőtt burgonyáról és répáról leöntjük a főzővizet, a tojást megpucoljuk. A sütéshez használt jénai tálat kikenjük a margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával és elrendezzük benne a zöldségeket: alulra 1 réteg krumpli, rá a tojáskarika, répakarika, meglocsoljuk a szósszal és sajtot teszünk rá, majd jöhet a következő réteg krumpli, tojás, répa, szósz és sajt. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. A tetejére sajt kerüljön.

Forró sütőben 20-25 perc alatt arany-barnára sütjük a krumplit.

Elkészítési idő: kb. 1 óra (sütéssel együtt)