Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkés gombás pie


Hozzávalók:
A raguhoz: 15 g szárított vargánya gomba, 50 g vaj, 15 g liszt, 2,5 dl forró (sűrűre forralt) csirkeleves, 0,5 dl tejszín vagy tej, 1 vöröshagyma, apróra vágva, 2 sárgarépa, szeletelve, 2 zeller, finoman összevágva. 50 g friss gomba, negyedelve, 450 g főtt csirkehús, kockázva, 50 g friss vagy fagyasztott borsó, fekete bors, só
A tésztához: 225 g liszt, 1 kiskanálnyi só, 115 g hideg vaj, apróra kockázva, 65 g főzőzsír, apróra kockázva, 0,6-1,2 dl hideg víz, felvert tojás, a tészta kenésére

Elkészítése: A sót a liszthez keverjük, s beleaprítjuk a vajat és a zsírt. Jól összedolgozzuk (a végén körülbelül olyan állagúnak kell lennie, mint a zsemlemorzsa, tehát nem jó, ha a zsiradék megolvad benne), s végül annyi vizet dolgozunk bele, hogy összeálljon. Ekkor cipóvá formáljuk, s egy fél órára hűvös helyre tesszük.
A szárított vargányára forró vizet öntünk, s abban állni hagyjuk fél órát, majd leszűrjük, s a gombaszeletekről leitatjuk a felesleges nedvességet is.
A raguhoz való vaj felét egy serpenyőbe tesszük, megszórjuk a liszttel, majd addig melegítjük, amíg forrni, bugyborékolni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a csirkelevest, 2-3 percig összeforraljuk, majd belecsurgatjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, s félre tesszük.
A maradék vajat egy teflonos serpenyőben felhevítjük, s megpároljuk benne a hagymát, a zellert és a répát, kicsit később hozzáadjuk az áztatott és a friss gombákat, majd a csirkehúst, legvégül pedig a borsót. Ha már minden puha, a ragut a leveshez adjuk, összekeverjük, s ha kell még sózzuk, borsozzuk, majd a keveréket egy tepsibe tesszük.
A tésztát körülbelül 3 mm-esre nyújtjuk, majd egy kicsit nagyobb téglalapot vágunk belőle, mint a tepsi. Ezzel beborítjuk a ragut. A tésztát megszurkáljuk (azért, hogy alóla a gőz majd szabadon távozhasson), s megkenjük a felvert tojással.
A tepsit 190 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, s addig hagyjuk ott, amíg (körülbelül 30 perc alatt) a tetején a tészta barnára nem sül.