Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött szőlőlevél 02.


Yaprak (yaprak sarmasi)

Hozzávalók: 40 dkg darált hús (a törökök főleg bárányt használnak), 2 ek. aprított kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg rizs, 40 dkg szőlőlevél, só, bors, 2 gerezd fokhagymapép, 2 aprított hagyma, 7 dl marhahúsleves, 4 ek. olaj, 1-2 kk paradicsompüré

Az alaposan megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben. Szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a vizet.

Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, keverjük bele a paradicsompürét, öntsünk 2 dl levest. Forraljuk fel, tegyük bele a rizst, főzzük 10 percig, míg a leve elfő. Hűtsük ki, keverjük bele a kaprot és a húst.

Tegyünk minden levélre 1 kk tölteléket, göngyöljük össze, végeit nyomkodjuk be.

A megtöltött leveleket egymás mellé és fölé rakjuk lábasba, öntsük rá a maradék levest. Takarékon főzzük 45-50 percig.

Forrón tálaljuk, tetejére fokhagymás tejfölt öntünk.