Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Elvis Presley


Elvis Aaron Presley (Mississippi, Tupelo 1935. január 8. – 1977. augusztus 16.) amerikai énekes, zenész és színész. Mint kulturális ikon, Elvis, a Rock ‘n’ Roll királya, vagy a Király néven is ismerik. Gyakorlatilag a világ leghíresebb könnyűzenei énekese mind a mai napig. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.

ELVIS VAJAS-BANÁNOS SZENDVICSE
Hozzávalók: 1 db banán, 4 szelet fehér kenyér, 3 teáskanál mogyoróvaj, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: A meghámozott, érett banánt villával nyomkodja pépesre egy tálkában. A kenyereket pirítsa zsemleszínűre. A szeletek egyik oldalát a mogyoróvajjal, a másikat a banánpéppel kenje meg. Az így előkészített szeletek mindkét oldalát süsse a forró vajban aranybarnára. Átlósan félbevágva, forrón tálalja.

HARD ROCK CAFE® TUPELO-FÉLE CSIRKE (HARD ROCK CAFE® TUPELO STYLE CHICKEN)
A világ egyik legnagyobb tematikus étteremlánca emléket állított Elvis Presley-nek szülővárosában ezzel a két-mártogatós csirkecombos étellel. Megpróbálták a Király után elnevezni, “Elvis-féle csirké“-nek, de később inkább a szülővárosa, Tupelo nevére keresztelték ezt a banános, mogyorós, baconos étket.

Hozzávalók: 2,4 dl kukoricapehely, 2 teáskanál durvára tört erőpaprika, 1 teáskanál Cayenne bors, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál só, fél teáskanál pirospaprika, negyed teáskanál hagymapor, késhegynyi fokhagymapor, 1 tojás, 2 dl tej, 45 dkg csirkemell filé, 2,4 dl liszt, 1 l olaj
A mézes-mustáros mártáshoz: 0,6 dl majonéz, 1,5 teáskanál mustár, 2 teáskanál méz, késhegynyi paprika
Az barackmártáshoz: 2 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál méz

Elkészítése: Keverje ki külön tálkákban a mártogatós mártásokat, és letakarva tegye hűtőszekrénybe a felhasználásig. Keverje össze a kukoricapelyhet, a szárított paprikát, a fűszereket és a hagymaporokat. Üsse fel a tojást, és keverje ki a tejjel. Öntse tálba a lisztet. Vagdalja a csirkemelleket hosszában bő 1 centi széles csíkokra. Forrósítsa fel az olajat 180 fokra. Sorba panírozza be a húsokat a következő sorrendben: liszt, tojás, liszt, tojás, kukoricapehely. A száraz keverékekbe kissé nyomkodja meg, hogy alaposan bevonja a panír a húsokat. A bő, forró olajban süsse arany-barnára 4-5 perc alatt. Csepegtesse le, majd melegen tálalja a hideg mártásokkal.

Barna Aladár fordítása