Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Blaha Lujza


Ez a recept a nagy színésznő tiszteletére született, állítólag egyik kedvenc étele volt.

Bélszínszelet Blaha Lujza-módra (eredeti recept)

Hozzávalók: 40 dkg tisztított vesepecsenye, 20 dkg libamáj, 4 dkg csontvelő, 4 dkg vaj, 1 darab nagy burgonya, 1 deci vörösbor, 8 szem olajbogyó, 2 szem salotta hagyma, fél csomó petrezselyemzöldje, kevés tárkonylevél, 1 babérlevél, só, zsír

Elkészítése: A vesepecsenyét 8 darab egyenlő háromszög-alakú darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és sütésig félretesszük. Ugyancsak így járunk el a libamájjal is. A burgonyát finommetéltre vágjuk (Szalmaburgonya) és bő zsírban, serpenyőben kisütjük. Ezután elkészítjük a mártást a következőképpen: 2 deka vajban a finomra vagdalt hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a petrezselyem finomra vagdalt zöldjét és a tárkonyt. Feleresztjük a vörösborral, beleadjuk a babérlevelet és negyedére beforraljuk. 2 deci barna alapmártás hozzáadása után a többi vajjal az ízét emeljük és tálalásig meleg helyre tesszük. A csontvelőt 8 egyenlő karikára vágjuk, levesben megfőzzük, félretesszük. A 8 szem olajbogyót saját levében, magvától megfosztva szintén melegre tesszük. Ha mindez megvan, a libamájat kisütjük és a bélszín-szeletkéket félvéresen sütjük meg. 

Tálalás: Kerek tál közepén felhalmozzuk a kisütött burgonyát, köréje rakjuk felváltva a vesepecsenye-szeletkéket és a libamájat, erre a mártást, azután az olajbogyókat és csontvelő-szeletek felváltva. A mártásból külön csészébe isi adunk hozzá.

Forrás: DPG Schiller Aurél gyűjtése