Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Alexandre Dumas


Id. Alexandre Dumas, teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie (1802. július 24. – 1870. december 5.) francia író, legismertebb művei kalandos történelmi regények, amelyek a világ legolvasottabb francia írójává tették őt. Több regényéből (például a Monte Cristo grófja és a D’Artagnan történetek) készült filmadaptáció, de írt színdarabokat, újságcikkeket is, és rengeteg emberrel levelezett. Apai nagyanyja fekete rabszolganő volt.

Hogy Dumas valóban el is készítette, vagy csak róla nevezték el, azt sajnos nem tudom. Minden esetre érdekesnek tűnik a recept.

FEJESSALÁTA DUMAS-MÓDRA
Hozzávalók: 2 fej saláta
A mártáshoz: 2 tojássárgája, 1 dl olaj, 1 púpozott kk. mustár, 1 citrom leve, 1-2 gerezd fokhagyma, 4 szelet kenyér

Elkészítése: A salátát úgy készítjük elő, mint a francia fejes salátához, majd jégbe hűtjük. A tojássárgákat a mustárral és a citromlével simára keverjük, majd az olajat - állandó kevergetés közben- cseppenként beleöntjük. A mártást is hűtőbe tesszük, a salátára közvetlenül tálalás előtt öntjük.
A tetejére szárazon megpirított, fokhagymával bedörzsölt, apró kockára vágott kenyeret szórunk.

MONTE CHRISTO KIFLIJE
Hozzávalók: 6 db kifli, 2-2 evőkanál vaj és méz, 6-6 szelet füstölt pulykamell és juhsajt, 1 evőkanál málnalekvár, 1 evőkanál szezámmag

Elkészítése: A kifliket hosszában vágja félbe. Keverőtálban forgassa össze a vajat és a mézet. Ezzel kenje meg a kiflik vágott felületét. Fektessen mindegyikre egy-egy félbevágott szelet húst, majd sajtot. Csepegtesse meg a szendvicseket a málnalekvárral. Hintse rájuk az előzőleg szárazon kipattogásig pirított szezámmagot. Sütőlapra helyezve 8-10 percig süsse a 180 fokra előmelegített sütőben. Melegen tálalja.

MONTE CHRISTO SANDWICH
Hozzávalók: sajt (szeletelve), sonka (szeletelve), 1 tojás, vaj, só, 2 szelet pirított kenyér, olaj

Elkészítése: A pirítósok “belső” oldalát vajazd meg, s tegyél közéjük egy sonka és egy sajtszeletet. A kenyereket rögzítsd egymáshoz (például fogpiszkálóval), majd mártsd meg az elhabart (sózott) tojásban, végül süsd ki bő olajban, mint egy bundáskenyeret.

MONTE CHRISTO SZENDVICS (KANADA)
Hozzávalók: sajt (szeletelve), sonka (szeletelve), 1 tojás, vaj, só, 2 szelet pirított kenyér, olaj

Elkészítése: A pirítósok belső oldalát vajazd meg, s tegyél közéjük egy sonka és egy sajtszeletet. A kenyereket rögzítsd egymáshoz (például fogpiszkálóval), majd mártsd meg az elhabart (sózott) tojásban, végül süsd ki bő olajban, mint egy bundás kenyeret.

A HÁROM MUSKÉTÁS FALATKÁI
Hozzávalók: 7 dl kristálycukor, 0,8 dl kukorica szirup, 0,8 dl víz, fél mokkáskanál só, 3 tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé reszelék, 35 dkg tejcsokoládé reszelék

Nagyobb edényben, közepes hőfokon, folyamatos keverés közben melegítse teljes olvadásig a vizet, a cukrot, a sót és a szirupot. Az olvadás után a legalacsonyabb hőfokon gyöngyöztesse tovább, de vigyázzon, hogy le ne égjen. Közben verje kemény habbá a fehérjéket. Amikor már méz sűrűségűvé változott, vegye le a melegről. Nagyon vékony sugárban öntse a tojáshabhoz mialatt a gépi habverő legalacsonyabb sebességfokozatával egyenletesen keveri. Addig keverje (körülbelül 20 percen át), míg az elegy tésztakeménységű, formázható masszává válik. Ekkor forgassa bele az étcsokoládét.
Ezt a nugát krémet simítsa olvasztott vajjal kikent közel 22 x 22 centis, alacsony tepsibe. Tegye fél órára hűtőszekrénybe, hogy a keverék megkeményedjen. Ekkor éles késsel vágja először félbe, majd a feleket átlósan 8-8 háromszögre. A tejcsokoládét mikróban, közepes hőfokon, maximum két perc alatt olvassza fel. Egyesével szúrja villára a háromszögeket és sorban mártsa bele az olvadt csokoládéba, majd fektesse azokat sütőpapírra.
Hagyja megszilárdulni és kihűlni az édességeket egy-két órán keresztül.

TARISZNYARÁK MONTE CHRISTO MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet fehér kenyér, 2 pohár tarisznyarák hús, 1 evőkanál apróra vagdalt vöröshagyma, 1 evőkanál apróra vagdalt zeller, 1/2 pohár majonéz, 1/4 kiskanál paprika, 1/4 kiskanál őrölt bors, 1/4 kiskanál só, 4 szelet svájci sajt, 2 tojás, 1/3 pohár tej, 3 evőkanál vaj

Elkészítése: Levágjuk a kenyér héját. A tarisznyarák húsát összekeverjük a vöröshagymával, zellerrel, majonézzel és a fűszerekkel. 4 szelet kenyérre egyforma mennyiséget rakunk a keverékből. A tetejére teszünk egy szelet sajtot, és beborítjuk az egészet egy másik szelet kenyérrel. Elkeverjük a tojást a tejjel. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Megmerítjük a szendvicseket a tejes tojásban. Pirulásig sütjük a vajban. Azonnal tálaljuk.