Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rokfortos diós újburgonya-saláta


Hozzávalók: 50 dkg apró újburgonya, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 dl kefir, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 4 evőkanál salátaolaj, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál nagyon finomra darált dió, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint cukor, törött fehér bors, só; a díszítéshez salátalevelek, fél dióbélszemek

Elkészítése: Az újburgonyát erősen sós vízben ledörzsöljük, így héjának nagy része könnyen lejön. Ezután a még rajta maradt héjat lekaparjuk, és a burgonyát jól megmossuk. A nagyobb szemeket félbe vagy negyedekbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Közben mély salátástálban az olajat és a citromlevet a dióval addig keverjük, amíg egységesen sűrű mártássá összeáll. Ezután hozzákeverjük a kefirt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a megtisztított zöldhagyma nagyon apróra vágott zöldjét. Csak ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot. Csipetnyi sóval, cukorral és törött fehér borssal ízesítjük. A főtt burgonyát még forrón leszűrjük, és beleforgatjuk a mártásba. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott zöldhagymát, és jól összekeverjük. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön. Nagyon szorosan, légmentesen lezárjuk, illetve befedjük. (A fokhagyma és a rokfort erős illata más élelmiszert tönkretehet, ezért ügyeljünk arra, hogy az edényt valóban jól zárjuk le.) Ezután a salátát betesszük a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érleljük, de az sem baj, ha fogyasztás előtt egy napig áll. Salátalevélen, fél dióbélszemekkel feldíszítve tálaljuk.