Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Dobos torta


Illusztráció

A Dobos tortának többféle változatát ismerjük. Íme néhány:

Dobos torta (eredeti recept)

Hozzávalók:
Tészta: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 3,5 dkg olvasztott vaj
Krém: 12 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj, 4 dkg kakaó, 10 dkg vaníliás cukor, 1 evőkanál rum
Karamellbevonat: 15 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé

A piskóta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét fele rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék cukorral habosra kavarjuk a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük és óvatosan hozzáadjuk a lisztet és a megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett sütőlemezre hat darab egyforma méretű, vékony, kerek lapot kenünk. 180 C°-on sütjük.

A krém elkészítése: A cukrot 0,5 dl vízzel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A vajat a kakaóval simára keverjük és a langyos cukorszirupot fokozatosan belekeverjük, majd jól kihűtjük. A már lehűlt krémbe végül beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot.

A karamellbevonat elkészítése: A cukrot a citromlével egy edényben, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Ekkor az egyik lapra ráöntjük a karamellt, és gyorsan elsimítjuk egy megvajazott pengéjű késsel, mert hamar megszilárdul.

Az öt lapot megkenjük a krémmel, a hatodik lapot bevonjuk karamellizált cukorral. Ha elsimítottuk a karamellt, akkor vágjuk egyenlő szeletekre és a tésztalappal együtt helyezzük rá a kész tortára. Oldalát megszórhatjuk darált dióval vagy mandulapelyhekkel.

Dobos torta 01.
Hozzávalók: 2 egész tojás, 4 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, vanília, 4 tojás fehérje,15 dkg sima vagy grízes liszt
Karamellhez: 14 dkg porcukor
Krémhez: 15 dkg csokoládé,1 tojás, 1 kanál tej, vagy kávé, 12 dkg porcukor, 20 dkg vaj.

Egy tálban keverjük habosra 2 tojást meg 4 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral és kevés vaníliával, majd adjuk hozzá a 4 tojás nagyon keményre felvert habját, melybe 5 dkg porcukrot tettünk, végül hozzáadjuk a 15 dkg lisztet, Vajazott lisztezett formában sütjük.
Amint kihűlt azonnal felvágjuk, mert hidegen törik. A meleg felső lapot karamellel vonjuk be. (melegen könnyebb vele dolgozni). 14 dkg porcukrot óvatosan felmelegítünk és állandó keverés mellett, világosra pirítjuk. A felső lapot márványlapra (vagy tepsi hátlapjára) helyezzük, és a karamellt ráöntjük, vajas késsel elsimítjuk és bejelöljük a szeleteket. (Azért kell a meleg lapra önteni, hogy ne keményedjen meg olyan gyorsan).
A hideg lapokat a következő krémmel törtjük: 15 dkg olvasztott csokoládét, 1 tojást 1 kanál tejjel vagy kávéval sűrű krémmé főzünk, a tűzről levéve 20 dkg vajat adunk hozzá és habosra keverjük, kifagyasztjuk, és ismét habosra keverjük.
Ha betöltöttük a krémmel a lapokat a tetejére helyezzük a karamellel bevont szeleteket.

Dobos torta 02.
Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg cukor, 14 dkg liszt, 4 dkg vaj (el is hagyhatjuk),
A karamellhez: 15 dkg porcukor.

Elkészítése: 10 dkg cukrot habosra keverünk a tojássárgájával, majd könnyedén hozzákeverjük a tojásfehérjéből 4 dkg cukorral felvert kemény habot, ezután beleszórjuk a lisztet, és óvatosan simára keverjük. Sütőpléhet vékonyan megvajazunk, és megszórjuk liszttel. A lisztezett pléhre tortakarikával kijelöljük a doboslap helyét. Egy tortához ebből a mennyiségből 6 db tortalapot sütünk. A masszát a tortakarikával kijelölt helyre simára kenjük, majd közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha a lap kisült, azonnal késsel elválasztjuk a sütőpléhről és a tortakarikával szabályos kerekre kiszúrjuk. A kisült tortalapokból a legszebbet félretesszük. A kihűlt lapokat, kivéve a legszebbet, csokoládékrémmel egyenletesen megtöltjük, és a tetejét is ugyanazzal a krémmel vonjuk be és hidegre tesszük.

Csokoládékrém: 25 dkg puhára olvasztott vajat, 20 dkg vaníliás porcukorral habosra keverünk. Közben 15 dkg csokoládét kevés tejjel, kevés cukorral simára, sűrűre főzünk, lehűtjük, hozzákeverjük a vajhoz, amellyel még jól, habosra kikeverjük.

Karamell-lap: 15 dkg cukrot tiszta serpenyőben fakanállal való állandó keveréssel tűzön addig olvasztunk, amíg világos barnára pirul és átlátszó lesz. Majd gyorsan ráöntjük az elkészített tortalapra, késsel szétkenjük, úgy, hogy a lapot mindenhol takarja. Szétkenés után a lapot gyengén megvajazott késsel azonnal kettévágjuk, s minél gyorsabban 16 részre vágjuk. A kihűlt torta tetejére egymás mellé elhelyezzük a cukorral bevont lapokat és meleg vízbe mártott késsel felvágjuk.

Dobos torta 03.
Bruszel Gyuláné receptje Barcsról
Hozzávalók 16 szelethez:
Tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg vaj, 12 dkg finomliszt
Krémhez: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 24 dkg vaj, 3 dkg kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg étcsokoládé

Tepsi kikenéshez: vaj, liszt

Karamellhez: 12 dkg cukor

Elkészítése: A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egymásba forgatjuk, közben az olvasztott vajat belecsurgatjuk, apránként a lisztet is hozzáadjuk. Egy sütőlemezt vagy egy nagy tepsi hátoldalát 23 centi átmérőjű tortakarika nagyságúnak megfelelően bevajazunk, enyhén meglisztezünk. A tészta egyhatodát rákenjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 12 percig sütjük. Amint a sütőből kivettük, a lapot késsel kicsit megemeljük, majd félretéve hűlni hagyjuk. A maradék tésztából még ugyanígy öt lapot sütünk.
A krémhez a tojásokat a fele porcukorral vízgőz fölött sűrűre főzzük, kevergetve kihűtjük. A vajat a maradék porcukorral, a kakaóval meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a cukros tojást, majd a puha (olvasztott) csokoládét is beledolgozzuk. Ebből a krémből négy evőkanálnyit kiveszünk, félretesszük. A többivel megkenünk öt lapot, és egymásra illesztjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd a félretett krémmel az oldalát körbekenjük. A torta tetejére pedig csillagcsöves habzsákból kis halmokat nyomunk belőle.
Újra hűtőbe tesszük.