Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

DPG-s gasztronómia Gyurcsi módra


> Klement András 2000.04.04. 19:29:25 +1h-kor írta:

> >... Az eltevésekhez
> > nem írnál egy ódát ??? Netán, esetleg, talán-talán!! Haegymódvanrája?
>... a fenti rája fajtából, milyen étel készíthető?

HOGYAN TEGYÜNK EL HALAT?

Először is az „eltenni” - szó nagyon sokmindent jelent. Pl. *-láb alól. Nos, ez halak esetében legalábbis nevetséges. Uszony alól eltenni egyébként lehet lassan és gyorsan. A dohány pl. lassan ölő méreg. Egy keszegnek erre nincs is elég ideje, de egy óriás harcsa már pusztulhat el cigarettától.
Gyors megoldás lehet pl. Tiszába fullasztani a halat. Állítólag, ha az ember egy horgot vet a Tiszába, a halak sorszámot tépve tolonganak a horog körül.

Eltenni lehet például egy halat az útból is. Persze, nem vasútra, vagy kőrútra gondolok, hanem viziútra. Mert útban van egy hal, pl. egy vizibusznak, vagy egy vizitrolinak. Bár, egy elektromos rája jól jöhet, ha kimerül a vizibusz indítóakkumulátora. Egy lefulladt vizibuszt elég nehéz betolni, mivel kevés a lejtős tó.

Se ezzel már rátértünk a rájákra. És, ha az ember rájára tér rája, nem baj, ha van karórája. 

A tüskésráját pl. nem szabad az ágyneműtartóba eltenni, mert bök. Akkor, ha lefexünk rája. Ez eleinte szokatlan, azután már sz@runkrája…

Az elektromos ráját viszont úgy kell eltenni, hogy legalább a pozitív pólusát szigetelni kell, mert kisül. Viszont sütve is jó.
Ez az egyetlen halfajta, amit zsír, vagy olaj nélkül, egy csavarhúzóval rövidrezárva is ki lehet sütni.

A haegymódvanráját szerintem nem is kell eltenni, egyszerűbb elő sem venni!

A halak között vannak egész speciálisak is. lásd a fűrészhalat, ha konzervdobozba tesszük, képes hívásra kijönni, csak a fűrészport kell mágnessel leszedni róla. A repülőhalnál van csak gondunk, mert kérdéses, hogy aqáriumba, vagy kalitkába tegyük-e?!

A kishalakat meg, ha helyszűke van, a nagyhalakba kell eltenni. Ez majdnem olyan, mint a Matrjoska-baba, vagy a Kazal László táskái a zippzárakkal.

Az emberevő cápát rá kell húzni a haragosunkra, mint egy esernyőtokot. Ennek már bibliai hagyományai is vannak, Jónás is egy cetet hordott, ha nem akart vizes lenni.

Érdekes és különleges halfajta még a kétszobahal, amit általában két másik lakás közé szoktak eltenni, csak egy késhegynyi szalicilt kell a tetejére szórni. Rögtön a bramagra.

Drága, fínom hal a fogas. Szerintem úgy kell eltenni, hogy az ember a kabáttal együtt beakasztja a szekrénybe. Ha egy kis levendulával fűszerezzük, nem megy bele a molyhal. Nejlont is szoktak ráhúzni, úgy tovább eltartható.

A tintahalat jól záródó üvegbe, népiesen kalamáriumba kell eltenni. Az elhamvasztott cigánypontyot viszont kolompáriumba.
A csukát meg a cipősszekrénybe.

Hát, ennyit a halak eltevéséről.

És most a vers, bár kicsit nyers:

Finom hal a keszeg,
bár
sok benne a szálka,
zsíros lesz a kezed,
ha
úgy tolod a szádba.

Ízletes a ponty is,
de
jól kell megcsinálni,
hogyha passzírozod,
hát
nem kell annyit rágni.

--
Gyurcsi
zalan.gyorgy@drotposta.hu