Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

ÁVE CÉZÁR saláta - avagy gasztrokaland Mexikóban


Ha azt mondom, hogy Cézár, mi jut az eszedbe? Feltehetően a Római Birodalom. És ha azt mondom, hogy Cézár saláta? Valószínű, hogy nem Mexikó. Lássuk hát, ki is ez a Cézár?

Ennek a Cézárnak tehát semmi köze a Római Birodalomhoz, még kevesebb a Cézárokhoz. Szóval ez a Cézár nem az a Cézár. Ráadásul még csak nem is Caesar. A szóban forgó Cézár nem Itáliában, hanem Mexikóban látta meg a napvilágot. Hogy hol, nos, az titok. Valami köze azért mégis van Itáliához, szülei ugyanis Olaszföldről vándoroltak be Mexikóba. Itt született 1896-ban hősünk, aki szüleitől az echte olasz Cesare Cardini nevet kapta.

A lényeg, a mi Cézárunk 28 éves korára már étterem- és szállodatulajdonos volt az amerikai határ közelében fekvő kisvárosban, Tijuanában. Ott született meg a híres nevezetes saláta is.

Születésének körülményei mindmáig kérdésesek. Kérdésesek, mert két történet is maradt ugyan ránk, de hogy melyik a hiteles, az bizony mindmáig vitatott.

Az egyik történet szerint amolyan szükség-szülte salátával van dolgunk. Ugyanis az étterem kifogyott az alapanyagokból, és a mi Cézárunk mindenféle maradékból (római saláta, extra szűz olívaolajon pirított kenyér-kockák, tojás, szardella, parmezánsajt, Worcestershire-szósz, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma, bors) alkotta meg a nevezetes salátát. Az öntetet pedig, amit használt, vinaigrette-öntetként ismeri az egész világ.

A másik történet szerint 1924. július 4-én (Az amerikai függetlenség napján) egy nagyobb társaság tért be az étterembe. Mivel ekkora tömeg ellátására a konyha nem volt felkészülve, mindenki pánikba esett. Kivéve a mi Cézárunkat, aki a vendégek előtt, az olasz konyha legalapvetőbb hozzávalóiból keverte össze nevezetes salátáját: római salátát tépkedett apróra, fokhagymás olívaolajjal, frissen facsart citromlével, kevéske Worcestershire-mártással, reszelt parmezánnal, nyers tojássárgával és pirított kenyérdarabkákkal összekeverte, majd sózta és még némi fekete borssal is ízesítette. A fáma szerint a salátának akkora sikere lett, hogy minden asztalnál rendeltek belőle.

Ma már kideríthetetlen az igazság, de ez lényegtelen, a lényeg: megszületett a Cézár saláta. Azóta már számtalan változata készült el, arról nem is szólva, hogy saláta- és öntetvariációkból is akad már jócskán.

CÉZÁR SALÁTA 01

Hozzávalók: 1 fej ropogós római saláta, 2 zsemléből készített fokhagymásan pirított zsemlekocka, vagy 2 szelet kenyérből kenyérkocka, 6-8 dkg-nyi szardellacsík, vagy szardellapaszta, fehér bors, 1-2 tojás sárgája, 1 dl extra szűz olívaolaj, 1-2 dl balzsamecet, 1 evőkanál francia mustár (Dijoni), 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt.
A megmosott saláta külső leveleit darabokra tépkedjük, belsejét egyben hagyjuk, vagy csak levelekre szedjük. A szardellacsíkok kétharmadát, vagy a pasztát pépessé dolgozzuk össze a fokhagymával és a tojások sárgájával, a mustárral és a balzsamecettel, majd habverővel - és folyamatosan adagolva - hozzákeverjük az olívaolajat is. A majonézszerű, de annál azért jóval hígabb és erősebb ízű öntetből közvetlen a tálalás előtt annyit adagolunk a parmezán sajttal megszórt és a pirított zsemlekockákkal összekevert salátalevelekre, hogy azt majdnem teljesen befedje, de még ne áztassa el. A salátát megszórjuk kevés őrölt borssal, tetejét az esetleg megmaradt szardellacsíkokkal díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Javaslat, figyelmeztetés: Minden hozzávalót hidegen keverjünk össze, különben a saláta össze fog esni! Ha mégis összeesne, akkor adjunk hozzá kevés majonézt álcázás gyanánt!

CÉZÁR SALÁTA 02.

Hozzávalók: 1 nagy fej saláta, 18 vékony szelet bagett kenyér, 2 dl olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tojás, 2 nagy citrom leve, 5 dkg parmezán, frissen őrölt fekete bors, só

Szedjük szét a salátaleveleket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dobjuk el a saláta kemény és hervadt részeit, az ép leveleket konyhaollóval vágjuk csíkokra.  Vágjuk a kenyérszeleteket kis kockákra. Melegítsünk meg 4 ek. olajat egy serpenyőben, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és futtassuk meg benne a kenyérkockákat. Hagyjuk kihűlni. Főzzük a tojásokat félkeményre: amikor a víz forrni kezd, tegyük a lángot takarékra, és így főzzük 2 percig. Azonnal öblítsük le hideg vízzel és szedjük le a héját.  Facsarjuk ki a citromot, öntsük a levét egy tálkába, és adjuk hozzá cseppenként a maradék olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük a salátát salátástálba és öntsük rá az öntetet, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 10 percre, hogy jól átjárja a mártás íze. Vágjuk a tojásokat hosszában négyfelé, azután a szeleteket vágjuk még egyszer félbe keresztben. Keverjük bele a salátába a pirított kenyérkockákkal együtt, majd szórjuk rá a reszelt parmezánt. Azonnal tálaljuk.

OUTBACK STEAKHOUSE® CÉZÁRSALÁTA-ÖNTET (Outback Steakhouse® Caesar Salad Dressing)

Hozzávalók: 2,4 dl majonéz, 0,6 dl tojáspor, 0,6 dl reszelt parmezán, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 evőkanál citromlé, 1 evőkanál szardella paszta, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál cukor, fél teáskanál durvára tört bors, negyed teáskanál só, negyed teáskanál vagdalt petrezselyem
Elkészítése: Valamennyi összetevőt egy közepes tálban alaposan keverjen egyneművé. Zárt edényben tegye néhány órára fogyasztás előtt hűtőszekrénybe. A maradékot tárolja, ameddig bírja.

VÖRÖS HOMÁR-FÉLE KRÉMES CAESAR-SALÁTA ÖNTET (Red Lobster Creamy Caesar Dressing)

Hozzávalók: 1,6 dl olasz mártás, 1 evőkanál reszelt parmezán, 1 evőkanál cukor, 0,8 dl majonéz, 1 kávéskanál szardella paszta
Elkészítése: Habverővel valamennyi összetevőt keverjen egyneművé. Lehűtve fogyassza. Hűtőszekrényben egy hétig eltartható.

No, és hogy a jókedvnek is adjunk esélyt, következzen Jamie Oliver Cézár salátája Mr. Google fordításában:

CÉZÁR SALÁTA Á LÁ JAMIE OLIVER

Csak ezen a héten történt, hogy a Jamie Oliver mutatják, ahol egy Cézár saláta.
Az egyik dolog, amit tett, amely úgy volt, hogy a sült csirke az Feldúlt kenyér megteremtése croutons.
A gyümölcslevek és a sticky bit, hogy általában legördülő ra alul az egész a végén a kenyér.
Elmenti a croutons, és azért, mert úgy néz ki, szakadt darab egészen rusztikus.
Jamie sült csirke, aki egy fa tüzelésű sütő saját kert.
Sajnos én csak egy elektromos sütő így én volt, sült csirke, elektromos sütő a konyhámban.
Én egyáltalán nem, mert saláta, de én tettem volna, hogy a makk saláta lett az alapja.
Majd hozzátette, csak néhány, a sült csirkét, amit durván aprított, és a rusztikus szakadt croutons, drizzled az öltözködés és néhány szalagok formájában a parmigiana sajt.
A appretúrával tesz verni pár szardellafélék, egy kis fokhagymát, néhány parmigiana reszelt sajt, olaj és a citromlé. (három rész olaj, 1 rész citromlé).
Én nem mindig egy konkrét recept csak megítélni szem összegek.
Kellett a takarmány négy ember.

Katie a más népek Élelmiszer a befogadó e hónap Hay Hay It’s Donna Day. Ha szeretne csatlakozni Kijelentkezés neki elküldeni, és megkapod a belépési neki a május 27.

Ércsük ugyi??? 

Nos, kedves Útitársaim, kalandoztunk egy kicsit Mexikó múltjában. Legközelebb valószínűleg kis hazánkban nézünk körül.