Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Karib-tengeri gasztrokaland


A pontos recept kötelező!

Nem tudom Kedves Olvasó, hogy ismered-e a régi viccet, miszerint a paraszt bácsi felesége, aki a grófi konyhán dolgozik, hazatér a munkából és elújságolja férjének, hogy milyen finom tortát sütöttek, és az mennyire ízlett a gróféknak.
- Hát süsd meg te is! - jön a válasz. Nekilátnak összeszedni a hozzávalókat. Kezdi sorolni az asszony:
- Rétesliszt? no, az nincs, tegyél bele kukoricalisztet!
- 10 tojás? elég abba kettő is!
- Narancs? az sincs. Tegyél bele almát! Szépen behelyettesítgetik a hozzávalókat, a feleség megsüti a tortát, az öreg odaül az asztalhoz, megkóstolja, aztán megszólal: - Csak tudnám, mit esznek ezen azok a fránya úri népek?

Gasztro-idiotizmus és a Bahamák

No, én nem szeretnék így járni a gasztronómiai tanácsokkal! Vannak, amiket lehet helyettesíteni, vannak, amiket nem. Maradjunk ennyiben. Annak is van már jó fél éve, hogy az egyik csatornán felfedeztem egy, a bahamai gasztronómiáról szóló filmet. Gyorsan döntöttem, megnézem! Kár volt. Bugyuta turistáknak szánta egy nagymellényű hasonlóan bugyuta amerikai csajszi, aki úgy gondolhatta, hogy a pénzes turisták mindent bevesznek, így aztán a film felölelte Bahama gasztronómiáját a kőkortól napjainkig. Elkezdtek főzni is valami levesfélét, beleraktak mindenféle összeszedegetett gezemicét, aztán oly lelkesen kóstolgatták, mintha valami mennyei eledelt főztek volna. Az arckifejezése, meg néhány fintor szerint nem is volt olyan mennyei. Mit mondjak, ekkora gasztro-idiotizmus láttán, felállt a szőr a hátamon!

Karibi konyha csokival, fokhagymával

Egyből Richard Halliburton mondása jutott az eszembe, miszerint: Finom a fokhagyma és finom a csokoládé is. Hát még milyen finom lehet a kettő együtt! Ha a Bahama szigetcsoport gasztronómiájáról akarunk szólni, nem árt figyelembe venni néhány történelmi tényt.
Például azt, hogy nincsenek őslakosok. Azokat a spanyolok anno vagy kiirtották, vagy elhurcolták rabszolgának. Azt se árt tudni, hogy a spanyolok távoztával hosszú időre elnéptelenedett a sziget. Később az angolok telepítettek be rabszolgákat a mai Kuba területéről, majd szökött amerikai rabszolgák is idetelepültek. Hogy is állunk hát az őslakosokkal? Amit ma bahamai konyhának nevezünk, nem más, mint a karibi konyha egyik változata.

Koktélok és csirke

A karibi konyha gyakorlatilag a kubai és az afro-amerikai ízvilág keveréke. Szóval nem igazán bahamai. Arról már szinte nem is érdemes szólni, hogy szállodákban, éttermekben a francia és a spanyol konyha dívik. Csak egyetlen példa arra, hogy a bahamai konyha nem igazán bahamai: Itt van például a karibi csirkemell. Eheted a Bahamákon, megtalálod Kubában, Dominikában és még sokfelé a karibi térségben. Van persze azért olyan étel és ital, ami valóban helyi. Italok terén azonban senkit ne tévesszenek meg az olyan egzotikus italnevek, mint például a Bahama light, vagy a Bahama Star, esetleg a Bahama Mama koktél, ezek mind-mind fantázianevek, legfeljebb a rum, vagy a díszítés köti ezeket Bahamához valamelyest. Más semmi.

Trükkös ételek - nem az, aminek mondják!

Ha pedig valahol karibi, vagy bahamai módra készült ételekről olvasol, az rendszerint csak annyit jelent, hogy általában valami déligyümölcsöt is tartalmaz az étel . Javaslom, ha érdekelnek az eredeti ízek, látogasd meg a kubai konyhát, ott ugyanezeknek az ételeknek valamilyen változatát vagy pont az eredetijét fogod megtalálni. Hogy azért mégse maradjunk ízek nélkül, két ételt és egy italt ajánlanék szíves figyelmetekbe. Az első étel eredetileg egy spanyol sonkából készülne (serrano), de hazai viszonylatban tökéletesen megfelel pár vékony szelet húsvéti sonka, netán pár ugyancsak vékonyra szeletelt füstölt-főtt csülök is.

Banános sonka

Kivajazott edény aljára tegyünk sonkaszeleteket és ezekre, karikára vágott banánokat. Csepegtessünk rá citromlevet, morzsoljunk rá vajat,és előmelegített sütőben körülbelül 10 percig süssük. Tálaláskor csúsztassuk pirítós kenyérre.
S ha már említettem a karibi pipit, íme:

Karibi csirkemell

A kifilézett csirkemellet, épp hogy megsózom, reszelek rá szerecsendiót, és kevéske vízzel felteszem párolni fedő alatt, nagyon lassú tűzön. Vigyázni kell, nehogy odaégjen, bár ennek kicsi a valószínűsége, ha pl. mikrohullámú sütőben tesszük oda, vagy jénai, vagy római tálban (edényben). Ha túl sótlan talált lenni, picit utána lehet sózni párolás közben. Amikor harmadig-félig megpuhult, vékony cikkekre vágva hozzáadom a kivit és narancsot az érettebb, édesebb fajtájából (mandarin is megteszi, ha nincs édes narancs), és egy kis  banánt. A kivi akár el is maradhat, mert ha nem elég érett és édes, akkor lőttek a csirke ízének, savanyú lesz.

Amikor megpuhult, konzerv ananászt adok hozzá, leve nélkül. Ha szükséges, akkor persze lehet ráönteni ananászlét. Egyszer átforralom, hogy az ananászkockák is átvegyék az ízt, de vigyázz, nehogy túlpuhuljanak, és máris tálalhatod. Körítésnek nagyon finom például a párolt rizs, csak arra vigyázz, nehogy kásás,nyúlós legyen, hanem pergős. Amire figyelni kell: nehogy szétfőjön a gyümölcs, de túl kemény se maradjon. Előszörre a csirkehús mennyiségéhez képest keveset tégy bele mindenből, kóstolgasd, és úgy tedd hozzá a többi mennyiséget. Akkor lesz a legfinomabb, ha az, az íz dominál, amit ti személyesen a legjobban szerettek. Lehet például csak ananásszal készíteni, akkor már a párolás elején hozzá kell adni a szükséges mennyiségű ananászlét, hogy abban párolódjék meg a hús. Lehet több gyümölcsből is, de sok ananászlében párolva. Szóval te magad variáld az összetevőket ízlés szerint. Nem lehet elrontani, csak ha túlsózod. Lehet úgy is készíteni, hogy magát az ananászdarabkákat tálaláskor rakod csak a hús vagy a körítés mellé. Körítésnek lehet még sült banánt adni, az a mi körülményeink között nem is nagyon drága. Kiegészítheted a tálalást valamilyen kompóttal, de az lehetőleg egzotikus gyümölcsből legyen.

Az alkohol is különleges

Az ital pedig a: Cascarilla bor. Dél-Amerikában, Kubában és a Bahama-szigeteken élő kaszkarilla cserje kérge adja azt a sajátosan fűszeres illatú és erősen kesernyés, csípős ízű italfűszert, ami nem más, mint 1-2 mm vastag, kívül foltosan ezüstfehér, belül vörhenyesbarna kéreg. Fűszerekre specializálódott boltokban nálunk is fellelhető. Különleges keserű borok, pálinkák és likőrök kedvelt fűszerezője. Használják ezen kívül az emésztés és az étvágy fokozására, gyomorhurut és hasmenés ellen, valamint dohány illatosítására is. A vérszegényeknek és a lábadozóknak erősítő és étvágygerjesztő Cascarilla bort készíthetünk belőle.
Elkészítése: 50 g porított kaszkarilla kérget 6-8 napig áztatunk 1 liter borban, majd leszűrjük, és a főétkezések előtt 1-1 kupicával fogyasztunk belőle.

Zene a konyhában - Bandi bácsi erről is gondoskodik

Nos, kedves Útitársam, a bahamai gasztrokaland végéhez értünk, ettünk, ittunk, remélem Te is jól érezted magad. A tökéletes élvezethez már csak egy kis stílusban ideillő zene hiányzik. Mondjuk a Boney M-től a Bahama Mama. Köszönöm, hogy veled utazhattam, remek útitárs voltál! Hogy legközelebb hova megyünk, még nem tudom, egy biztos, megvárlak az indulással!

(a Sztárutazás.hu engedélyével)

A cikket írta: Klemi / Bandi bácsi