Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ha szeretnél hozzászólni kérlek regisztrálj
regisztráció

FÓRUM

166klemiElőzmény: 1652011.9.6Válasz
Új üzenet

Semmi áldozás Barátom! Nekem ez szórakozás. Sokan végeznek olyan munkát kényszerből, amit szívből utálnak. Nekem ez a “munkám”, és ezt élvezettel csinálom!
Szeretettel: Klemi

165vectra777Előzmény: 2011.9.2Válasz
Új üzenet

Drága Bandikám! Azt nem találom...egyébiránt ahogy van időm, persze, hogy küldöm...végre van valaki - egy igen jó BARÁT - aki feláldozza a drága idejét…
Csak azt tudnám, hogyan viszonozhatom Néked?

Szeretettel :-))
Pisti

164klemiElőzmény: 1632011.9.2Válasz
Új üzenet

Az irattár olyan Pisti, hogy azt meg kell találni, a receptnek meg az a dolga, hogy csak jöjjön, jöjjön, jöjjön… én meg feldolgozzam! :-)
A darabszám meg mellékes. :-)
Szeretettel: Klemi

163vectra777Előzmény: 2011.9.1Válasz
Új üzenet

Szervusz Bandikám!

Amíg “megkerül az Irattár” egy tipikusan zalai - a mi háztartásunkban - készülő specialitás recije:

Göcseji dödöle
Hozzávalók:
cca 1,5 kg burgonya
cca. 40 dkg fínomliszt
egy csapott evőkanálnyi só
2 - 3 közepes fej vöröshagyma
cca. 13 - 15 dkg sertészsír
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy nagyobb fazékba - cca. 5 literes - annyi hideg vizet teszünk, hogy a felkockázott burgonyát egy újnyira a víz ellepje. Megfőzzük a burgonyát, majd burgonyatörővel a levében összetörjük, és ízlés szeritn sózzuk. (Addig kell törni a levében a burgonyát, amig kásaszerű nem lesz!) Aztán hozzádjuk a lisztet, jól elkeverjük, mondhatnám azt is, hogy dagasztjuk fakanállal. Addig végezzük ezt a műveletet amig a burgonya fel nem veszi a lisztet, illetve elérünk egy olyan szintet, amikor már nehezen dagaszthatjuk tovább. Kicsit hagyjuk pihenni a tűzhely szélén, vagy takaréklángon alátéttel. A hagymát meghámozzuk és nagyon apróra felkockázzuk, majd a felhevített zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy cseréptálba (így az elegáns!), vagy lábosba kevés hagymászsírt teszünk, és a sűrű masszából - zsíros kanállal - nagyobb galuskákat szaggatunk. A hagymás zsírral a kiszaggatott galuskákat meg-meglocsoljuk és tovább szaggatjuk mindaddig amig a massza tart. Sütőben, - ez a jobb - vagy tűzhelyen a kiszaggatott galuskákat megpirítjuk.
Ha önálló ételként kínáljuk, hagymát felkarikázunk forró zsíron megfuttatjuk és ezt öntjük rá a dödölére, esetleg még tehetünk rá hideg tejfölt is.
De mint a bevezetőben említetttem vadhúsok mellé is kitűnően illeszkedik, köretként.

U.i.: Ha lehet valami vadat azért mindig szerválok mellé, mert natúr csak a család zalai tagjai szeretik. Ők vannak többségben.

Aztán egy másik....

Sonkás karfiol....
Hozzávalók:
cca. 60-70 dkg-ás friss karfiol
cca. 25 - 30 dkg füstölt sonka
2 - 3 db friss tojás
cca. 3 dl friss tejföl
cca. 4 - 5 evőkanálnyi zsemlemorzsa
cca. 5 - 7 dkg friss vaj

Elkészítése:
A karfiolt gyengén sós, cukros vízben puhára főzzük, majd a főzőléből kivéve lecsurgatjuk és rózsáira szedjük. A Karfiol gyenge leveleit apróra vágva külön pároljuk meg. A füstölt sonkát megdaráljuk. Ezután egy tűzálló edényt kikenünk zsíradékkal, meghintjük zsemlemorzsával és az íly módon előkészített tálba elöször a a karfiolrózsákat, utána a darált sonkát, erre pedig a megpárolt karfiol leveleket tesszük. A rétegeket megszórjuk mozrsával és meglocsoljuk a réteget tejföllel. Ízlés szerint sózzuk.
A legfelső réteg karfiol legyen, melyre a tojások sárgájával kikevert tejfölt öntjük., szórunk még rá néhány vajmorzsát, és sütőben - közepes lángon - szép rózsaszínűre sütjük…

..és még egy…

Chilis marha
Hozzávalók:
cca. 45 - 50 dkg szín, marhahús, hátszín, magas hátszín, rostélyos
40 dkg konzervparadicsom (Olasz gyártmány)
2 evőkanálnyi paradicsompüré, Arany Fácán
1 db “Maggi” húsleveskocka
40 dkg konzervbab
2 - 3 gerezd fokhagyma
1 - 3 kávéskanálnyi chilipor
2 teáskanálnyi frissen őrölt kömény
2 teáskanálnyi oregánó
frissen őrölt feketebors

Elkészítése:
A lisztet és - ízlés szerinti mennyiségű - chilit összekeverünk a köménnyel és az oregánóval. A marhahúst megmossuk - tiszta ruhával szárazra töröljük - majd felkockázzuk, cca. 1 - 1,5 cm-es darabokra. Ezután az fentebb elkészített fűszeres lisztbe jól belenyomkodjuk, hogy a hús jól átvegye a fűszerek ízét. (Én minden esetben előző este a fűszeres lisztbe beforgatva, nagyon kevés olivaolajba, egy tálban lefedve hűtőben “bepácolom”!)
Majd egy nagy - hő- és mikróálló - tálba tesszük a húst, ráöntjük a konzervparadicsomot és a paradicsompürét. A leveskockát feloldjuk cca. 1,5 dl forró vízben, és ezt is a húsra öntjük a babbal és az összezúzott fokhagymával együtt. Jól összekeverjük, és lefedve a tálat 10 (tíz) percre a mikróba tesszük, főni. Amilor felforrni kezd, legalább ez idő alatt kétszer-háromszor megkeverjük. Ezt követően - közepes fokozaton - 30 - 35 percig, pontosabban amíg a húsunk meg nem puhul teljesen főzzük, mikrózzuk. Időnként átkeverjük.
A program lejárta után legalább 5 (öt) percig pihentetjük, ízlés szerint sózzuk, illetve durvára őrölt feketeborssal megszórjuk.
Csészében formázott párolt rizs, vagy burgonya krokett illik hozzá.

..aztán még egy…

A töltött cékla....
Az emberek többsége a céklát elsősorban savanyúságként, céklalevesként, vagy ivóléként ismeri. Ezzel nem fitogtatni szeretném gasztronómiában való jártasságomat, mert amikor elöször hallottam a töltött cékláról - bár nem szegényes a fantáziám - nem nagyon tudtam az ízeket elképzelni...aztán amikor meg is kóstolhattam, a véleményem annyira változott, hogy hoztam magammal a receptet is, amely azóta sem változott…

A töltött cékla…
Hozzávalók:
cca. 50 - 60 dkg apróbb cékla
cca. 25 dkg bármilyen darált hús
1 db zsemle
egy mokkáskanálnyi, frissen őrölt köménymag
3 - 4 szem, szegfűbors
2 dl friss tejföl
1 - 2 darab babérlevél
cca. 1/4 cserecsendiócca.
cca. 1 evőkanálnyi fínom liszt
cca. 1 evőkanálnyi kristálycukor
1 egész citrom leve

Elkészítése:
A meghámozott céklát, sóval, köménymaggal, szegfűborssal, babérlevéllel és szerecsendióval ízesített vízben - egészbe - cca 5 percig főzzük. Mad leszűrjük, hagyjuk kihülni teljesen és a tetejéről kis fedőcskéket - kalapocskákat szelünk le. A céklák közepét kivájjuk és a céklaforgácsot is félre tesszük a kalapocskákkal együtt. A darált húst összegyúrjuk az áztatott -kifacsart - zsemlével, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Majd a töltelékkel megtöltjük a kivájt céklafejeket, és kikent tűzállótálba, tepsibe helyezzük. Úgy 30 - 35 perc alatt közepes lángon el is készül a csemege.
Amíg a céklánk sűl - hogy elfoglaljuk magunkat - a céklaforgácsokat a korábbi főzőlébe tovább főzzük, majd szőrszitán áttörjük, hozzadjuk a tejfölünket és lisztet. Alposan kiforraljuk és a tálalásnál a céklafejeket ezzel a mártással leöntve, forrón tálaljuk.
Nagyon kíváncsian várom, mi a véleményetek róla..azután, ha már elkészítettétek…

...és máris a következő...

Valamikor régen, amikor még a magyar marhagulyákat vitték - lábon - az európai nagy vásárokra, itt Zalában és Vasban álltak meg utoljára magyar földön, a több ezer állatból álló gulyák, és az őket hajtó, és örző gulyások, a gyengébb, a hosszú vándorlásban legyengült, de még egészségenek mondott állatot levágták. Egy részüket a környékbéli mészárosok felvásárolták, a kisebb részét, pedig fejedelmi módon elkészítve, a gulyások elfogyasztották. Történelemhamisítás lenne részemről, ha azt állítanám, hogy azokból az időkből származi e két recept, azonban az bizonyos, hogy a zalai és vasi konyhákban ezek a napok így rögződtek, hogy a marhahús fogyasztása egészen a legutóbbi időkig megmaradt. Igaz mostanság már az ára miatt kissé visszaszorult az átlag magyar étlapján.


Vor langer Zeit, als der ungarische marhagulyákat Rinderherde durchgeführt sterben - zu Fuß - die großen Messen in Zala, und Eisen wurden das letzte Mal auf ungarischem Boden, Tausende von Tieren in Herden und ihrem Streben, die Schutz-und Hirten, desto geringer ist die lange—Migration von einem geschwächten, sagte aber, die Gesundheit der Tiere geschlachtet wurden. Einige von ihnen gekauften Metzger in der Nachbarschaft, der kleinere Teil der königlichen und in anderer Weise zubereitet, aß die Hirten. Fälschung der Geschichte für meinen Teil wäre, wenn ich sage, dass von den beiden aus diesem Rezept, aber es ist sicher, dass die Zala und Vas in der Küche in diesen Tagen so blieb es - vielleicht eine Tradition -, dass der Verbrauch von Rindfleisch blieb bis vor kurzem. Es ist richtig, in diesen Tagen ist der Durchschnittspreis für ein wenig zurück in das Menü des Ungarisch.
Borsos szelet marhából
Hozzávalók:
cca. 1 kg felsál,
cca. 3 - 5 dkg vaj,
bors,
só,
csiperkegomba,
paprika,
tejföl
Elkészítése:
A das Beiried felsált aki nem ismeri, az marhahús, a comb részből való darab vékony szeletekre vágjuk, kiverjük (rongyosnak nem szabad lennie), minden szeletet megkenünk olvasztott vajjal, megsózzuk, borsozzuk és meghintjük apróra vágott gombával. Egy lábasba zsírt teszünk ebben az esetben jobb, mint az olaj , egy jó kés hegynyi paprikát, erre rakjuk soronként a húst, aztán fedővel befedve puhára pároljuk. Tálalás előtt pár kanál tejfölt öntünk rá, vele együtt felforraljuk. A köret legyen burgonyapüré.

Serpenyős rostélyos
Hozzávalók:
rostélyos
hagyma
gomba
petrezselyem
bors
kömény
majoranna
paradicsomlé

Elkészítése:
A másik finomság a serpenyős rostélyos. Sok babra nincs vele, és nagyon jól hangzik már a receptje is. Finomra vágunk egy hagymát, gombát, petrezselymet, adunk hozzá egy kevés törött borsot, fél kanálnyi köményt, majorannát, mindezeket összekeverjük. A húst levágjuk a csontról, a rostélyost kicsit kiverjük, megsózzuk. Lábasba teszünk egy adag zsírt, arra egy sor húst, majd a húsra egy sort az előbbi keverékből, és mindezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Fedő alatt puhára pároljuk, majd öntünk rá egy kis lehet frissen kifőzött, üvegbe még nem került paradicsomot. Az összeállításhoz héjban főtt burgonya illik. A sütőben is el lehet készíteni, akkor héjában sült burgonya lesz a hozzávaló, és kevesebb vele a munka.
Pfeffer Rindersteak
Zutaten:
Pfeffer Steak:
Spitze,
Butter
Pfeffer,
Salz
Champignons,
Pfeffer,
Sauerrahm
Zubereitung:
“Das Beiried, die nicht vertraut mit dem Rindfleisch, den Schinken in dünne Scheiben schneiden und in Abschnitte von Stücken, gespickt (darf nicht zerrissen), Pinsel und jede Scheibe mit zerlassener Butter, Salz und Pfeffer bestreuen und mit gehackten Champignons. Ein Topf mit Fett wir in diesem Fall besser ist als Öl, ein gutes Messer Bergpfeffer, legen Sie sie in dieser Zeile von Linie, das Fleisch, dann köcheln lassen, bis sie weich beschichtet Deckel. Pour ein paar Löffel saurer Sahne vor dem Servieren, kocht sie mit. Die Beilage ist Kartoffelpüree.
Rostbraten
Zutaten:
Steak
Zwiebeln
Champignons
Petersilie
Pfeffer
Kümmel
Majoran
Tomatensaft und
salz
Eine weitere Feinheit des Schmorbraten. Es ist nicht viel Bohnen, und ich habe das Rezept klingt gut. Sind wir eine feine Zwiebeln, Champignons, Petersilie, dann hat ein wenig Pfeffer, einen halben Teelöffel Kümmel, Majoran, mix all diese. Das Fleisch ist bis auf die Knochen geschnitten, das Steak ein wenig zu unterbieten, Salz. Wir Pfanne zu einer Dosis von Fett, um eine Reihe von Fleisch und das Fleisch in einer Mischung aus der ersten Zeile und das so weitergeht, bis die Zutaten nicht schrumpfen. Soft köcheln unter dem Deckel, und gießen Sie sie könnte ein wenig frisch gebackenen, noch nicht in Flaschen Tomaten. Die Zusammensetzung der Schale gekochte Kartoffeln passt. Der Ofen kann auch gemacht werden, wird es eine Ofenkartoffel Zutaten werden, und mit weniger Aufwand.

Bocsika! - kettő lett, vagy több???
Szeretettel :-))
Pisti

162vectra777Előzmény: 2011.9.1Válasz
Új üzenet

Drága Bandikám!
Az “Irattárat” nem találom...:-))
Baráti ölelésem
Pisti:-))

161klemiElőzmény: 1602011.9.1Válasz
Új üzenet

Köszönöm Pisti! Már a végleges helyén tartózkodik a recept! :-))
Szeretettel: Klemi

160vectra777Előzmény: 2011.9.1Válasz
Új üzenet

Drága Bandikám!

Egy “kacsanyát” áthajtottam Hozzád! Hátha szimpi lesz…

Pecsenyekacsa, rizzsel, meggyel körítve…
Hozzávalók:
cca. 3 kg-os pecsenyekacsa
cca. 10 dkg-nyi sertészsír
cca. 1 liternyi csontlé, vagy leszűrt húsleves
cca. 2 dl vörösbor, Dobosi Pincészet, Cabernet Sauvignon 2005
cca. 2 dl Cherry Brandy likőr
1 db 1.000 gr-os meggybefőtt
cca. 5 dkg-nyi rizsliszt, vagy burgonyliszt
cca. 5 dkg-nyi kristálycukor

Elkészítése:
A kacsát alaposan megtisztítjuk, a toklászaitól megszabadítjuk, majd takarékláng felett “szörtelenítjük”. Ezután folyó vízben lemossuk teljesen tisztára. Száraz, tiszta ruhával, szárazra töröljük. Bedörzsöljük sóval, és egy nagy serpenyőben minden oldalán pirosra sütjük. A serpenyőből kivéve egy tepsibe áttesszük és kevés vizet öntve alá, a sütőben készre sütjük. Ha készen van, tálalásig letakarva, melegen tartjuk.
Egy edényben a kristálycukrot állandó keverés mellett - takaréklángon - világosra pirítuk, a borral és a húslevessel - csontlével - felöntjük, és jól egybeforraljuk. Egy tálban a rizs- vagy burgonyalisztünket jól - csomó mentesre - elkeverjük, majd a forró boros léhez öntjük és ezzel besürítjük. Ha szükséges ízlés szerint sózhatjuk, és az egészet átforraljuk. Ha megforrt, szőrszitán átszűrjük és Cherry Brandyval ízesítjük.  További ízfokozónak felhasználhatjuk a meggybefőtt levét is., majd a maradék borunkkal felöntjük még a mártást.
Tálalás előtt a kacsánkat feldaraboljuk, mellé csészében formázott párolt rizst körítünk, a húst pedig leöntjük a forró mártással, és mellé halmozunk kisebb magozott “meggykupacokat”
Italaajánlat:  Cabernet Sauvignon 2005 /Bio száraz, félédes/:

A kékszőlők, ezáltal a vörösborok királya. Illatában a cseresznye és cédrusfa, ízeiben a feketeribizli, szeder és eukaliptusz ismerhetők fel. Ezzel a borunkkal kívánjuk fokozni az ünnepi alkalmak bensőséges hangulatát. Étkezésekhez fogyasztva ajánljuk a magyaros ételekhez, halászlé, vadas vagy marhahúskészíményekhez.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 oC

159klemiElőzmény: 1582011.8.30Válasz
Új üzenet

Igazságod vagyon Pisti! Valóban felséges eledel! Már sokszor elkészítettem jómagam is, igaz nem kakasból, hanem csirkéből, de ez semmit nem rontott az élvezeten! Köszönöm az újabb receptet!
Szeretettel: Klemi

158vectra777Előzmény: 2011.8.30Válasz
Új üzenet

Bandikám!
Mit nem találtam....

A csatkai búcsúban ettem ilyet, onnan is hoztam a receptet, annak idején…

Kakaspörkölt túrós csuszával
Hozzávalók:
1 db “felnőtt“kakas
2 evőkanálnyi sertészsír
3 db közepes fej vöröshagyma,
2 kávéskanálnyi, piros, fűszerpaprika
Frissen őrölt feketebors
3 - 5 evőkanálnyi lecsó
1 - 2 db, csípős paprika

Elkészítése:
A kakast a szokásos módon segítjük át a másik világba, ha nem tudunk a piacon konyha készen kakast vásárolni. Leforrázzuk, majd gondossan felpucoljuk, a toklászait eltávolítjuk és láng fölött szőrtelenítjük. Majd bő, folyó vízben megmossuk. Ezután a szokásos módon, felbontjuk és feldaraboljuk. A combokat ketté vágjuk, úgymint alsó és felső combra, a mellehúsát pedig hatfelé.
Az előre felhevített zsíron aranysárgára pirítjuk a felaprózott vöröshagymát, majd meghintjük piros, fűszerpaprikával, elkeverjük, ezt követik a húsok, majd az alaposan megmosott zuzája.
Ízlés szerint sózzuk, ismét elkeverjük és takarék lángon, lefedve az edényt főzzük. A főzés közben elpárolgó szaftot kevés hideg vízzel, folyamatosan pótoljuk. Amikor a húsok már csaknem puhák, akkor tesszük bele a felaprózott, - ízlés szerint nagyságra kockázott - májat, valamint ekkor borsozzu és tesszük hozzá a csípős paprikát.
A túrós csuszát a tányér egyik felére halmozzuk, a másik felére pedig a kakaspörköltet. Felséges kombináció.
Sok szeretettel…
Pisti..:-))

157klemiElőzmény: 1542011.8.30Válasz
Új üzenet

Köszönöm Zoltán a gratulációt. Akad vele munka jócskán. Még szerencse, hogy ez számomra sokkal inkább szórakozás, mint munka.
Szeretettel: Klemi