Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ha szeretnél hozzászólni kérlek regisztrálj
regisztráció

FÓRUM

146vectra777Előzmény: 2011.8.29Válasz
Új üzenet

Drága Barátom! - megint hoztam…

A sertésgyuvecs
Régi Barátaim tudják rólam, hogy “aktív” koromban rengeteget utaztam, jártam Európát, keresztül-kasul. Azt mondják, boldog az az ember akinek a munkája egyben a hobbyja is. Nos én így voltam, remélem a továbbiakban is így marad. Imádtam vezetni - államilag fizetett turista voltam - és közben hódolhattam másik szenvedélyemnek a gasztronómiának. Gyüjttöttem az ízeket, a helyi specialitásokat, s ha tehettem, még a konyhákba is beszemtelenkedtem, tisztelegni az ottani mester előtt és “ellopni, kicsempészni” valamit tőle, olyat amit az akkori időkben a vámosok nem tudtak elkobozni tőlem. Haz is hozam mindet, van mi azóta, megmagyarázhatatlan ok miatt elmaradt, de bőven maradt olyan is, ami teljes polgárjogot nyert konyhánk repertoárjában. Ez is azok közé tartozik...a SERTÉSGYUVECS



A sertésgyuvecs
Hozzávalók:
cca. 1, 40 - 1, 50 kg sertéslapocka
cca. 25 dkg sertészsír
cca. 5 - db közepes fej vöröshagyma, makói
3 - 4 gerezd fokhagyma
cca. 2 mokkáskanálnyi, csípős, kalocsai fűszerpaprika
cca. 1,5 kg burgonya
cca. 60 dkg csemege, zöldpaprika
cca. 50 dkg csemege, pirosparadicsom
vva. 50 dkg tojásgyümölcs, azaz padlizsán
cca. 20 dkg rizs, nagyjából egy teáscsészényi
1 csomó friss petrezselyemzöldje
frissen őrőlt színes bors

Elkészítése:
A lapockát megmossuk és nagyobb kockákra, úgy három-négy dekásokra, feldaraboljuk. Mintha pörköltet készítenénk, nagyjából félpuhára pároljuk. Ugyanígy teszünk a rizzsel is, majd ezeket letakarva, félretesszük. A padlizsánt meghámozzuk, kisebb kockákra felkockázzuk, és az előre felhevített zsírban, erős lángon, az állandó keverés mellett, megsózzuk, borsozzuk és kevéske, apróra felvágott petrezselyemzölddel ízesítjük, szintén, flig megpároljuk. Ezután a burgonyát meghámozzuk, alapsan megmossuk, majd a burgonyákat három milliméter vastagságúra felszeletejuk. Ezt is forró zsírban félpuhára sütjük, de nem pirítjuk! - gyengén meghintjük sóval és mint az előzőekben elkészítettekkel, ezt is letakarva, félretesszük. A csemege zöldpaprikát és paradicsomot megmossuk és felszeleteljük.
Egy nagyobb sütőtepsit ezután zsírral alaposan kikenünk és a felkarikázott, félig sütöttburgonyát szétterítjük a tepsi alján, úgy, hogy a tesi alját ne lehessen látni, erre elosztjuk a padlizsán felét, majd a következő rétegben a rizs, a paprika és a paradicsom felét is. A rétegeket gyengén meghintjük sóval, ízesítjük frissen őrőlt színes borssal. Ezután egyenletesen elosztjuk, elterítjük a pörkölt húsunkat, és a levének felét ráöntjük. Ezt követően ismét a burgonyát, padlizsánt rétegezzük, gyengén sózzuk. A legtetejére paradicsom szeleteket teszünk, majd erre öntjük rá a maradék pörkölt levét. Az így lerétegezett gyuvecs - vagy ahogy a szerbek írják djuvets - egy középmeleg sütőben úgy nagyjából 30 - 35 perc alatt készre süthető. Amennyiben a sütőnk égetne, úgy a tepsit takarjuk le - nem légmentesen fedővel, vagy fóliával.
Ital ajánlat:
Dobosi pincészet boraiból:
Furmint 2001 /száraz/:
A Furmint jellegzetesen magyar fajta, a Balaton-felvidéki Nivegy- völgyben régi idők óta termesztik. Kitűnő, semmi más fajtával össze nem téveszthető, tartalmas és karakteres bora van, melyet apritifnek, sültekhez, pörköltekhez ajánljuk.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-15 oC

Jó étvágyat kívánok hozzá...
Szeretettel
Pisti :-))

145vectra777Előzmény: 2011.8.28Válasz
Új üzenet

Csak az esős napokra...és tiszteletem jeléül…

A minap finn ételkülönlegességgel igyekeztelek Benneteket “lázba hozni”, több kevesebb sikerrel. Most egy másik égtáj fogása került képzeletbeli asztalunkra, Elzászból. Egy kicsit francia, egy kicsit német. Persze, ha megkérdeznél egy helybélit, ha franciát, az Istenre megesküdne, hogy az étel eredeti francia remekmű, csak a németek ellopták tőlük. Fordítva ugyanez a helyzet. Bár a savanyúkáposzta erősen utal a német eredetre, de azt hiszem ez ma már parttalan vita lenne… Én magamban pedig jót mulattam rajta, hiszen az ma már régen nem számit, honnan eredeztetik, főleg ott nem, ahol évtizedek óta nincsenek határok....

Elzászi sűlt kacsa, római tálban
Hozzávalók:
Cca. 1 - 1,30 dkg kacsahusi, combok, mellehúsa (De vehetünk egész kacsát is, csak akkor szét darabolni, ha a római tálban akarjuk elkészíteni. Ha az egész kacsa nem nagyobb, mint 1 - 1,5 kg és elég nagy a római tálunk, úgy hagyhatjuk egyben is a kacsánkat))
cca. 50 dkg savanyúkáposzta
cca. 20 dkg golden alma
cca. 0,5 kg Bacon szalonna, előre szeletelt
cca. 20 dkg virsli, frankfurter (ez utóbbi jobb)
2 db babérlevél
néhány szem színes, egészbors

Elkészítése:
A kacsahúst megtisztítjuk az esetleges toklászoktól, kis láng fölött “szőrtelenítjük”, majd megmossuk és puha, tiszta ruhával leszárítjuk. Attól függően, hogy egész kacsával, vagy darabolttal dolgozunk, ha egész, akkor a hasüreget besózzuk és rakunk bele savanyúkáposztát, valamint felkockázott almát. Ha darabolt a szárnyasunk, akkor az előbbi összetevőkbe ágyazzuk a húsokat.
(FIGYELEM: A RÓMAI TÁLAT EGY HUSZONNÉGY ÓRÁVAL, A HASZNÁLAT ELŐTT, HIDEG VÍZBEN ÁZTATNI KELL!)
A virslit felkarikázzuk,va bacon szalonnával kibélelt római tál aljába helyezzük a húsokat - vagy az egész kacsát, Körberakjuk a megmaradt savanyúkáposztával, va felkarikázott vöröshagymával, a szézmorzsolt babérlevéllel és a néhány szem egész, színesborsunkkal ízesítve, hideg sütőbe tesszük a római tálat, a sütő hőfokát cca. 10 percenként fokozatosan emeljük, max 180 fokig.
Az eredeti recept szerint nem római tálban, hanem normál sütőtepsiben készítik Bacon-szalonna nélkül. Az általam jvasolt mód, az ízeket sokkal jobban együtt tartja, arról nem is szólva, hogy a hús puha, omlós és nagyon fínom zamatos lesz.

::::::::::::

Kacsasült és káposzta vörösborban… és
Római tálban elkészítve
Hozzávalók:
1 db 1,8 - 2 kg konyhakész kacsa
cca. 30 dkg Bacon szalonna (Szeletelt)
cca. 5 - 6 közepes fej vöröshagyma, makói
cca. 50 - 60 dkg lila káposzta
cca. 2 - 3 mokkáskanálnyi friss majonánna, de jó a tasakos is, csak abból kicsit több kell
cc.a 2 - 3 mokkáskanálnyi köménymag
1 db jonathán alma
2 - 3 mokkáskanálnyi frissen őrölt feketebors
1,5 - 2 kávéskanálnyi kristálycukor
Dobosi Cuovée, Dobosi Pincészet

Elkészítése:
A római tálat használat előtt - 24 órával - hideg vízbe áztatjuk.
A kacsát alaposan megtisztítjuk, toklászokat kiszedjük, majd kivül belül alaposan kimossuk. Ezután tiszta ruhával szárazra törölgetjük. A sóból és amajoránnából, valamint a frissen őrölt feketeborsból kvarunk egy kis “fűszerkeveréket” de a só helyett tehetünk bele “Vegetát”, és ezzel a fűszeres keverékkel kivül belül bedörzsöljük a kacsánkat. Az almából a magházat kifúrjuk, majd a kacsa hasüregébe helyezzük.
A római tálat a sütés megkezdése előtt kivesszük az áztatóvízből szárazra törölgetjük, majd szeletelt Bacon szalonnával kibéleljük a tálat. Erre a szalonnaágyra tesszük a már sütésre előkészített kacsánkat. Öntünk alá cca. 1 deci vörösbort - vizet véletlenül sem - majd hideg sütével indítva a sütés folyamatát, a sütő hőmérsékletét fokozatosan emelve - min. 150 - 180 fok közé - és tálat lefedve cca. 30 - 35 percig sütjük. Akkor a tálat óvatosan kivesszüka sütőből és mellétesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, és lefedve visszatesszük a sütőbe, folytatva a sütést. Azonban innentől kezdve a sültet meg-kell locsolgatni a pecsenyelével és a hagymát is át kell forgatni.
Miközben a kacsánk sülöget, aközben a káposztát felvágjuk, laskára vágjuk, besózzuk és letakarva kis időre félretesszük. nagyjából úgy 15 prcre. Ez idő alatta só átjárja, kicsit megroskad a káposzta és levet ereszt.
Ekkor egy másik edénybe a kacsa által ereszetett pecsenyeléből kiveszünk úgy 5 - 6 evőkanálnyi mennyiséget, és ebben a kristálycukrot állandó keverés mellett megkaramellizáljuk, hozzáadunk cca. 2 fej Juliannára vágott vöröshagymánkat, majd a kinyomkodott lilakáposztát, ha szükséges ízlés szerint utána sózzuk, és rászórjuk a köményt - lehet egészben, de lehet durvára vágva is - aláöntünk úgy fél deci vörösbort, és állandó keverés mellett puhára pároljuk. A párolás folyamat a folyadék kipárolog a káposzta alól, ezt mindig vörösborral pótoljuk.
Ez idő alatt a kacsánk egészen biztosan elkészült, finomra, porhanyósra sűlt. Óvatosan kiemeljük a tálból, kivesszük a Baconszalonna szeleteket ezeket felaprítjuk, úgy két három centis darabokra. A kcsaát egy nagyobb tálra - középre helyezzük - egyik oldara a párolt káposztát, míg a másik oldalára burgonykrokettel körítjük. A felvágott szalonnadarabokat a párolt káposztára szórjuk.
A kacsát un. szárnyas ollóval a teritéken a vendégek előtt szeleteljük.

Italajánlat: Bio Olaszrizling 2007 száraz
A Balaton-felvidék legnépszerűbb fajtája. E terület klímája érleli a kitűnő, jellegzetesen üde, enyhén kesernyés ízt. Frissessége a 14,5 oC -os erjesztésnek valamint a forrásból fennmaradó szén-dioxidnak köszönhető. Ajánljuk baráti társalgáshoz, étkezéskor fehér húsok fogyasztásához. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-15 oC

::::::::::::::::::::::::::::

Göcseji dödöle
Egy igazi zalai ételkülönlegességet szeretnék megmutatni Nektek, ami akár önálló fogásként, de kitűnően illeszkedik vadhúsok mellé, köretként is.

Göcseji dödöle
Hozzávalók:
cca 1,5 kg burgonya
cca. 40 dkg fínomliszt
egy csapott evőkanálnyi só
2 - 3 közepes fej vöröshagyma
cca. 13 - 15 dkg sertészsír
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy nagyobb fazékba - cca. 5 literes - annyi hideg vizet teszünk, hogy a felkockázott burgonyát egy újnyira a víz ellepje. Megfőzzük a burgonyát, majd burgonyatörővel a levében összetörjük, és ízlés szeritn sózzuk. (Addig kell törni a levében a burgonyát, amig kásaszerű nem lesz!) Aztán hozzádjuk a lisztet, jól elkeverjük, mondhatnám azt is, hogy dagasztjuk fakanállal. Addig végezzük ezt a műveletet amig a burgonya fel nem veszi a lisztet, illetve elérünk egy olyan szintet, amikor már nehezen dagaszthatjuk tovább. Kicsit hagyjuk pihenni a tűzhely szélén, vagy takaréklángon alátéttel. A hagymát meghámozzuk és nagyon apróra felkockázzuk, majd a felhevített zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy cseréptálba (így az elegáns!), vagy lábosba kevés hagymászsírt teszünk, és a sűrű masszából - zsíros kanállal - nagyobb galuskákat szaggatunk. A hagymás zsírral a kiszaggatott galuskákat meg-meglocsoljuk és tovább szaggatjuk mindaddig amig a massza tart. Sütőben, - ez a jobb - vagy tűzhelyen a kiszaggatott galuskákat megpirítjuk.
Ha önálló ételként kínáljuk, hagymát felkarikázunk forró zsíron megfuttatjuk és ezt öntjük rá a dödölére, esetleg még tehetünk rá hideg tejfölt is.
De mint a bevezetőben említetttem vadhúsok mellé is kitűnően illeszkedik, köretként.

::::::::::::::::::::::::

Amint tudok ismét jövök Hozzád…
Addig is Szeretettel kívánok jó étvágyat hozzájuk…

Pisti :-))

144vectra777Előzmény: 2011.8.28Válasz
Új üzenet

Drága Bandikám!
Csepp a tengerben e néhány recept ahhoz a szívességhez képest, mellyel Barátságod folytán megtisztelsz....
Szeretettel…
Pisti…

143klemiElőzmény: 1422011.8.27Válasz
Új üzenet

Mit mondhatnék Pisti? Köszönöm a küldött recepteket! Holnap szakítok annyi időt, hogy feldolgozzam a küldeményt, és szaporítsam a neveddel fémjelzett receptek sorát!
Szeretettel: Klemi

142vectra777Előzmény: 2011.8.27Válasz
Új üzenet

És ez?

Rablóhús fóliában

Hozzávalók:
Egy nyársra számolva:
- 15 dkg szalonna
- 15 dkg hús
- 1 gomba
- 1 fej hagyma
- frissen őrölt feketebors bors
- paradicsom
- alufólia
- só.

Elkészítése:

Bármilyen nyársra húzható húst használhatunk, lehet tyúk, fácán, disznó vagy marha. Csak vasnyársat használjunk, melyre a következő sorrendben húzzuk fel a hozzávalókat. Szalonna, hús, gomba és hagyma, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal. Lazán és nyílásmentesen csavarjuk bele kétszer a fóliába, majd ízzó parázsba ágyazva hagyjuk puhulni kb. 10 percig. Többször is forgassuk meg sülés közben, majd ha a fóliából kibontjuk, még rézsút a parázs fölött tovább pirítjuk úgy, hogy a szalonnazsír végigfolyjon az egészen, le a finom kenyérre. Sütés végeztével az egészet felaprítjuk, összekeverjük, és érett paradicsommal vagy savanyított cseresznyepaprikával tálaljuk.
Ananászropogós szalonna köntösben
Hozzávalók:
- 1 doboz ananászkonzerv
- 25 dkg húsos füstölt szalonna;
- frissen őrölt fehérbors
Elkészítése: 

Az ananászkörszeleteket lecsepegtetjük, őrölt borssal megszórjuk, majd hajszálvékony szalonna szeletekkel beburkoljuk, hústűvel megtűzzük. f*szénparázs felett, addig sütjük, míg a szalonna ropogósra sül.
Italajánlat:
Bio Zánkai Budai 2008

minőségi száraz fehérbor

Régen közkedvelt fajta volt, de termőterülete a főváros terjeszkedésével lecsökkent. 1941-ben a Badacsony és a Balatonfüred–Csopaki borvidéken az új ültetvények telepítéséhez illetve a meglévők felújításához használták. A kéknyelű beporzó fajtája – boruk is sok hasonlóságot mutat. Kemény, de nem egysíkú. Egy igazi nyári kedvenc társ lehet a beszélgetéshez.
Alkohol: 12 % vol.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-15 °C

Bácskai sertéstokány…
Hozzávalók:
cca. 1,5 kg sertéslapocka
cca. 15 dkg sertészsír
cca. 3 nagyobb fej vöröshagyma, makói
3 gerezd fokhagyma
cca. kávéskanálnyi, kalocsai, édes-nemes fűszerpaprika
cca. 0,5 dl csontlé, vagy húsleves
cca. 4 - 5 db csemege, zöldpaprika
cca. 3 - 4 db csemege, édesparadicsom

Elkészítése:
A húst megmossuk, tiszta ruhával leszárítjuk, majd először felszeleteljük úgy félcentis vastagságúra, azután hasonló vastagságúra felmetéljük, csíkokra vágjuk éas letekerve, félretesszük.
A vöröshagymát meghámozzuk, fínom, apróra felkockázzuk és a zsíradékunkat felhevítjük, abba tesszük a vöröshagymánkat, állandó keverés mellett megfonnyasszuk, a kalocsai fűszerpaprikánkkal meghintjük, nagyon gyorsan elkeverjük benne és felengedjük a csont- vagy húsleves levével, cca. alig egy decivel. Hagyjuk, hogy zsírjára piruljon, ezalatt a fokhagymát megpucoljuk és finomra vájuk, hozzáadjuk és jól elkeverjük, majd ekkor adjuk hozzá a csíkokra vágott húsunkat, ízlés szerint sózzuk, és óvatos keverés mellett, fedő nélkül addig pároljuk, amíg a levét elfőli, és zsírjára pirul. Ekkor ismét kevés csontlével felengedjük, lefedve mérsékelt lángon tovább pároljuk. Fontos, hogy rövid lében, szinte saját gőzében párolódjék, pörkölődjék. Amikor a hús már majdnem kész, a zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk az időközben egyenletesen felkozkázott paradicsomunkat és zöldpaprikánkat. Ha szükséges, ízlés szerint még sózhatjuk, és éppen csak annyi csontlevet öntünk még rá, hogy ha az étel elkészül a szaftja pörköltszerű legyen.
Nagyon mutatósan lehet úgy tálalni, ha előmelegített tál egyik oldalára tesszük a köretet, ami lehet formázottan tálalt párolt rizs, nokedli, sós vízben főtt burgonya - a tokányt pedig, forrón a tál másik oldalára halmozzuk, a saját levével leöntve.

Bélszín, Stoganoff módra
Hozzávalók:
cca. 1,5 kg bélszín
cca. 20 dkg-nyi füstölt Angol -, vagy Bacon szalonna
cca. 20 dkg-nyi csemegeuborka
cca. 2 db közepes fej, vöröshagyma, makói
cca. 10 dkg-nyí sertészsír
cca. 10 dkg-nyi finomliszt
3 dl friss, habtejszín
cca. 3 dl száraz, fehér bor, Dobosi Pincészet, Bio Chardonnay 2008
1 dobozka Aranyfácán paradicsompüré
cca. 2 evőkanálnyi mustár
frissen őrölt feketebors,
cca. másfél evőkanálnyi kristálycukor

Elkésíztése:
A húst cca. 5 cm husszúra és egy cm szélességben felcsíkozzuk, majd letakarva, félretesszük. A fínomra metélt angol- vagy Baconszalonnát zsíron üvegesre sütünk, a nagyon fínomra aprózott vöröshagymát pedig világosra pirítjuk.  A felcsíkozott húst ezután lisztbe forgatjuk és a vöröshagymához és a szalonnához téve, angolosra pirítjuk. Csak ezután tesszük hozzá a szintén fínomra metélt gombát, a sűrített paradicsomot, melyeket még így együtt, kicsit tovább pirítunk. Ezt követi a fínom, metéltre vágott csmegeuborka, ekkor nem keverjük, hanem összerázzuk az összetevőket, majd habtejszínnel és a borocskával - 3 decivel(!) - felöntjük. Ízlés szerint sóval, borssal és mustárral, illetve kristálycukorral ízesítjük. Jól összeforraljuk.
Köretként, burgonyagombóccal, spagettivel vagy csészében formázott párolt rizzsel, forrón tálaljuk.
Ital ajánlat: Dobosi Pincészet, Bio Chardonnay, 2008 évjárat
Száraz, minõségi fehérbor. Ebben a kiváló borban a kíméletes technológiának és az érett szõlõnek köszönhetõen megmaradtak a Chardonnay-ra jellemzõ finom, gyümölcsös zamatok és illatok. Kellemes savaival és üdeségével nagyszerû élményt nyújt. A 2008-as országos újborversenyen ezüstérmes bor.

Most akkor tényleg ennyi…

Baráti szeretettel ölellek:-))
Pisti :-))

141vectra777Előzmény: 2011.8.27Válasz
Új üzenet

Talán ez? - Bandikám?
Vor langer Zeit, als der ungarische Rinderherde durchgeführt sterben - zu Fuß - die großen Messen in Zala, und Eisen wurden das letzte Mal auf ungarischem Boden, Tausende von Tieren in Herden und ihrem Streben, die Schutz-und Hirten, desto geringer ist die lange—Migration von einem geschwächten, sagte aber, die Gesundheit der Tiere geschlachtet wurden. Einige von ihnen gekauften Metzger in der Nachbarschaft, der kleinere Teil der königlichen und in anderer Weise zubereitet, aß die Hirten. Fälschung der Geschichte für meinen Teil wäre, wenn ich sage, dass von den beiden aus diesem Rezept, aber es ist sicher, dass die Zala und Vas in der Küche in diesen Tagen so blieb es - vielleicht eine Tradition -, dass der Verbrauch von Rindfleisch blieb bis vor kurzem. Es ist richtig, in diesen Tagen ist der Durchschnittspreis für ein wenig zurück in das Menü des Ungarisch.
Borsos szelet marhából
Hozzávalók:
cca. 1 kg felsál,
cca. 3 - 5 dkg vaj,
bors,
só,
csiperkegomba,
paprika,
tejföl
Elkészítése:
A das Beiried felsált aki nem ismeri, az marhahús, a comb részből való darab vékony szeletekre vágjuk, kiverjük (rongyosnak nem szabad lennie), minden szeletet megkenünk olvasztott vajjal, megsózzuk, borsozzuk és meghintjük apróra vágott gombával. Egy lábasba zsírt teszünk ebben az esetben jobb, mint az olaj , egy jó kés hegynyi paprikát, erre rakjuk soronként a húst, aztán fedővel befedve puhára pároljuk. Tálalás előtt pár kanál tejfölt öntünk rá, vele együtt felforraljuk. A köret legyen burgonyapüré.
Serpenyős rostélyos
Hozzávalók:
rostélyos
hagyma
gomba
petrezselyem
bors
kömény
majoranna
paradicsomlé

Elkészítése:
A másik finomság a serpenyős rostélyos. Sok babra nincs vele, és nagyon jól hangzik már a receptje is. Finomra vágunk egy hagymát, gombát, petrezselymet, adunk hozzá egy kevés törött borsot, fél kanálnyi köményt, majorannát, mindezeket összekeverjük. A húst levágjuk a csontról, a rostélyost kicsit kiverjük, megsózzuk. Lábasba teszünk egy adag zsírt, arra egy sor húst, majd a húsra egy sort az előbbi keverékből, és mindezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Fedő alatt puhára pároljuk, majd öntünk rá egy kis lehet frissen kifőzött, üvegbe még nem került paradicsomot. Az összeállításhoz héjban főtt burgonya illik. A sütőben is el lehet készíteni, akkor héjában sült burgonya lesz a hozzávaló, és kevesebb vele a munka.
Pfeffer Rindersteak
Zutaten:
Pfeffer Steak:
Spitze,
Butter
Pfeffer,
Salz
Champignons,
Pfeffer,
Sauerrahm
Zubereitung:
“Das Beiried, die nicht vertraut mit dem Rindfleisch, den Schinken in dünne Scheiben schneiden und in Abschnitte von Stücken, gespickt (darf nicht zerrissen), Pinsel und jede Scheibe mit zerlassener Butter, Salz und Pfeffer bestreuen und mit gehackten Champignons. Ein Topf mit Fett wir in diesem Fall besser ist als Öl, ein gutes Messer Bergpfeffer, legen Sie sie in dieser Zeile von Linie, das Fleisch, dann köcheln lassen, bis sie weich beschichtet Deckel. Pour ein paar Löffel saurer Sahne vor dem Servieren, kocht sie mit. Die Beilage ist Kartoffelpüree.
Rostbraten
Zutaten:
Steak
Zwiebeln
Champignons
Petersilie
Pfeffer
Kümmel
Majoran
Tomatensaft und
salz
Eine weitere Feinheit des Schmorbraten. Es ist nicht viel Bohnen, und ich habe das Rezept klingt gut. Sind wir eine feine Zwiebeln, Champignons, Petersilie, dann hat ein wenig Pfeffer, einen halben Teelöffel Kümmel, Majoran, mix all diese. Das Fleisch ist bis auf die Knochen geschnitten, das Steak ein wenig zu unterbieten, Salz. Wir Pfanne zu einer Dosis von Fett, um eine Reihe von Fleisch und das Fleisch in einer Mischung aus der ersten Zeile und das so weitergeht, bis die Zutaten nicht schrumpfen. Soft köcheln unter dem Deckel, und gießen Sie sie könnte ein wenig frisch gebackenen, noch nicht in Flaschen Tomaten. Die Zusammensetzung der Schale gekochte Kartoffeln passt. Der Ofen kann auch gemacht werden, wird es eine Ofenkartoffel Zutaten werden, und mit weniger Aufwand.
Auf Wiederhören

Pisti :-))

140vectra777Előzmény: 2011.8.27Válasz
Új üzenet

Szervusz Bandikám!

Ahogy én szeretem:

Francia hagymaleves
Hozzávalók:
cca. 30 dkg vöröshagyma
cca. 10 dkg póréhagyma
1 csomó metélőhagyma
1 csomó petrezselyemzöldje
cca. 5 dkg friss vaj
cca. 2 dl friss tej
0,5 dl Worcester
1 dl fehér, száraz bor
cca. 2 liter csontlé, vagy húsleves
2 db zsemle
cca. 20 dkg friss, Gouda sajt
frissen őrölt fehérbors

Elkészítése:
A meghámozott és megmosott vöröshagymát vékony szeletekre szeljük, és vajon aranybarnára pirítjuk. Nagyon vigyázzunk nehogy megégessük, mert akkor megkeseredik. Felengedjük a borral, nekiadjuk a szeletelt póréhagymát, és tovább pároljuk, miközben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A zsemlyét felszeleteljük, tejben megáztatjuk. Az időközben felforrt hagymalevest tűzálló, hőálló edénybe - csészékbe - öntjük át és megszórjuk fínomra vágott metélőhagymával.
Mindegyik csésze tetejére egy-egy tejben áztatott zsemleszeletet, azon pedig szeletelt- és reszelt Gouda sajtot szórunk, majd forró sütőben a sajtot pirosra sütjük. Figyelem a zsemleszeleteknek és a sajt szeleteknek a csészéket maradéktalanul takarniuk kell. Nagyon forrón tálaljuk.
Baráti ölelésem:-))
Pisti

139vectra777Előzmény: 2011.8.25Válasz
Új üzenet

Drága Barátom!
Egy rém egyszerű de annál finomabb fogás...és bor hozzá....hmmmmmmmmm

Majoránnás tokány
Hozzávalók:
cca. 1,5 kg sertéslapocka, vagy ugyanannyi marhalábszár
cca. 15 - 20 dkg füstöltszalonna, kolozsvári szalonna
cca. 4-5 db közepes fej vöröshagyma 8természetesen makói)
cca. 3 dl Juhfark (Dobosi pincészet)
2 - 3 gerezd fokhagyma
cca. 1,5 dl étolaj, oliva olaj, vagy annak megfelelő főzőmargarin
cca. 4 - 5 csapott evőkanál fínomliszt
5 dl tejföl
majoranna
frissenőrőlt színes bors

Elkészítése:
A húst cca. 5 cm és cca egy cm vastagságúra felcsíkozzuk. Előtte a vöröshagymát megtisztítjuk, majd apróra felkockázzuk a szalonnával együtt. ha szalonnát is használunk értelemszerűen a felhasználandó zsiradék annyival kevesebb lesz, mint amennyi a szalonnából kisűl! - én így szeretem.)
A kisűlt szalonnazsíjában - vagy az általad használt zsiradékot felhevíted - és a hagymát megfonnyasszuk. Ezután hozzáadjuk a felcsíkozott húst, meghintjük ízlés szerint sóval(Figyelem: a fülstölt szalonna tartalmaz sót, ezért figyeljünk arra, hogy ne sózd túl!), hozzáadjuk még az zúzott fokhagymát, valamint a frissen őrőlt színes borsot, valamint a majorannát. cca. 3 dl vizzel felöntjük. (Én borral, azon oknál fogva, hogy az ételbe 3 deci kell, a többi az enyém!) Lefedjük, és zsírjára piriítjuk, közepes lángon, azért így, hogy a fokhagyma véletlenül se keserítse meg az ételt, néha átkeverjük. Az elpárolgott levét, ha a bort még nem ittuk meg, borral, ha a bor elfogyott, akkor vizzel pótoljuk, és puhára pároljuk.
Készre főzés előtt, a lisztet csomómentesen elkeverjük, majd szőrszitán át a tokányra önjük, szükség szerint utánízesítjük és jól átforraljuk.
Köretként sós vízben főtt burgonyát, bagy spagettit adunk mellé.
Ital ajánlat: A második palack Juhfark (Dobosi Pincészet)
Jó étvágyat kívánok hozzá....
(Az első palack Juhfark úgyis elfogy a főzés közben :-))

138klemiElőzmény: 1372011.8.23Válasz
Új üzenet

Köszönöm Pisti! “Törlesztés” elfogadva! :-))
Szeretettel: Klemi

137vectra777Előzmény: 2011.8.23Válasz
Új üzenet

Kedves Bandi Barátom!
Az utóbbi napokban küldöttekkel, talán sikerült valamit törlesztenem…
Barátsággal :-))
Pisti