Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

GASZTROLEXIKON

Gallos - görög, pulyka
Ganca – krumplikása – lásd: dödölle
Ganef (kugli) - sóletben főtt cipószerűség
Gánica - kukoricalisztből készült galuska, liszttel kevert főtt burgonyából formázott galuska, hagymás zsírban megsütve – lásd: dödölle
Garam masala - indiai fűszerkeverék (kardamom, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény és szerecsendió keveréke)
Garganelli (olasz) - cső alakú tészta
Garneirung, garnírung - köret, körítés
Garnéla - apró, olló nélküli rák (Földközi-tenger)
Garnírozva - dekorálva, díszítve, körítve
Gasztronómia - görög szó. Jelentése - ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos.
Gata (kjata) - örmény nemzeti édesség
Gateau - torta (francia)
Gazpacho - hideg spanyol leves
Gefillte fis - izraeli töltött hal
Gin (dzsin) - rozsból készült párlat, borókával ízesítve
Giouvetsi (görög) - gyuvecs
Giros (gyros) (görög) - görög forgónyárs
Giuseppe módra - (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint kemény tojással dúsítva
Glasszírozva - (általában) cukorból vagy mézből készült karamellben átforgatva; (ha hús) sütés közben kenegetve
Glazírozás - fényezés krémmel, mázzal bevonás
Glükóz - gyümölcscukor
Glyko (görög) - édesség
Glyko (görög) - erősen édesített kávé
Gnocchi verdi (olasz) - ravioli (toszkán elnevezés)
Godard módon - (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve.
Goi ga - vietnami csirkesaláta
Gömböc - disznósajt, préshurka
Gomi - grúz kukoricakása
Göre, görhöny - Szatmár - lásd: dödölle
Gorgonzola - lágy, csípős olasz márványsajt, zöld erezettel
Gorgonzola - penészes francia sajtfajta
Gourmand, gurmand - ínyenc, különleges ételeket kedvelő ember
Gourmet - borkóstoló, borkedvelő
Gőzölés (gőzben főzés) - a nyersanyagok egy gőzzel telített térben főnek, a folyadékkal nem érintkeznek. Ez lehet akár egy fazék is, melybe a vízszint fölé egy lukacsos lemezt, rácsot helyezünk, és erre tesszük a párolandó anyagokat, de lehet egy modern gőzpároló készülék is.
Grand Mariner - narancsízesítésű francia likőr
Grappa - olasz törkölypálinka
Gratinírozás (Au gratin) - csőben (sütőben) sütés. A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad.
Gratinírozva - (rendszerint párolt zöldség, hús vagy hal) tojássárgával kevert tejföllel, vagy besamelmártással leöntve, és sütőben megsütve.
Grillázs - mézben, illetve pirított cukorban főtt olajos magvak (például dió, mogyoró, mandula).
Gris de Lille - francia sajtfajta
Grog - forró cukrozott ital
Gruyeres (gróji) - francia sajtfajta
Gruyčres (grüjer) - svájci, a Gruyčres városból származó sajtfajta, a franciák és a többiek csak utángyártják
Gugyi - pálinka
Gulászta - ellés utáni gyenge tehéntejből melegítéssel készült túró Savóval együtt fogyasztják
Gurmand módra - fürjtojással
Guzson - ujjnyi vastag halszeletek
Gyalusziács - reszelék, forgács
Gyors sűrítés - ha valamilyen mártás vagy krémleves a vártnál hígabbra sikerül, liszttel begyúrt vajjal sűrítsük, amelyet a forrásban lévő ételbe morzsoljunk, állandó, gyors kevergetés mellett
Gyurcsi módra - mindenféle pályinkával, tökkel, csípős paprikával
Gyuvecs - szerb burgonyás-rizses lecsó
Gyűjtés: Barna Aladár, Beregh Ildikó, Bíró Endréné – Klein Margit, Klement András, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla
Lektorálás: Barna Aladár (angol), Klement Diana (német), Suhajda András (francia), Szabó Béla (francia-vallon-flamand)
Szerkesztés, formázás: Klement András