Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

GASZTROLEXIKON

Zakuszka - sült padlizsán fokhagymás, hagymás, ecetes lében
Zamatosító anyagok - cukrászati készítmények illatát, ízét megadó vagy javító, természetes vagy mesterséges anyagok.
Zárt légterű sütés - a hagyományosan sütőnek nevezett készülékben, zárt térben történő hőkezelés, melynek során a nyersanyag a levegő közvetítésével éri meg a szükséges hőmérsékletet.
Zatta - arab lapos kenyér
Zéjtún (arab) - olívabogyó
Zemiaková baba (szlovák) - lásd: dödölle
Zét vagy zéjt (arab) - olaj
Zóna - kisadag
Zsálya - fűszernövény, levelét vadételek ízesítésére használják
Zsázsa - salátatorma, csípős ízű fűszernövény
Zselatin - szilárdító anyag, por vagy lap alakban kapható
Zselé - gyümölcskocsonya
Zsendice - oltóval felkevert juhtejből melegítéssel készített savós túró
Zsigerelni - vadak belsőségeit kiszedni
Zsírtalanítás (lásd még lezsírozás) - főzés közben az ételek felszínére feljött felesleges zsiradékot leszedjük. Ha a szűréshez szűrőruhát használunk, akkor előbb hideg vízzel nedvesítsük meg és jól csavarjuk ki.
Gyűjtés: Barna Aladár, Beregh Ildikó, Bíró Endréné – Klein Margit, Klement András, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla
Lektorálás: Barna Aladár (angol), Klement Diana (német), Suhajda András (francia), Szabó Béla (francia-vallon-flamand)
Szerkesztés, formázás: Klement András