Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

GASZTROLEXIKON

Tabasco - mexikói csípős paprikaszósz
Tabbuli - arab vegyes saláta
Taboulah vagy Tabulé - arab saláta
Tacconi, taccozze (olasz) - tésztalapok
Taco - kukoricalisztből készült korong
Taco-szósz - mexikói, paradicsomból, chiliből készült fűszeres mártás
Tagliatelle, tagliolini, taglierini (olasz) - szalagtészta
Tahvidzsa – Dél-libanoni fűszerkeverék
Tálalás - az elkészült ételeket adagolás után fogyasztásra kínáljuk. A tálaláskor az ételt a megfelelő fajtájú, formájú, és megfelelő hőmérsékletű tálalóeszközre helyezzük majd a szükséges, és ízléses díszítéssel dekoráljuk.
Taleggio (olasz) - túrótorta
Talleyrand módra - (ha köret) makaróni sajttal, szarvasgombával és libamájjal
Tamarind - az indiai eredetű tamarindfa (indiai datolya) vastag hüvelyes termése, amelyédeskés - savanykás magokat rejt. A magok húsából mártásokat, lekvárokat készítenek. Erősen hashajtóhatású!
Tamari - szójaszósz (sűrű barna folyadék)
Taméja - babpogácsa
Tamr (arab) - datolya
Tányérhús - főtt marhahús húslevesszerűen elkészítve. A hátszín lapos részének csonttal együtt levágott szelete.
Taralli (olasz) - édesköményes pizzaszerű tésztalap feltekerve, kisütve
Taramasalata (görög) - görög ikrasaláta
Tarja - a sertés nyaki húsrésze
Tarkedli - csehfánk élesztős palacsintatészta, speciális sütőformában sütve
Tartósítószerek (konzerválószerek) - megfelelő mennyiségben, élelmiszerekhez adagolva (ezt külön szabvány rögzíti) azok mikrobiológiai romlását gátolják.
Táska - olyan töltött sütemény, amelynél a nyers tésztát nyújtás után szögletesre vágják, középre helyezik a tölteléket, a tészta négy sarkát tojásos kenőanyaggal megnedvesítik, majd egymásra hajtogatva, táskát képezve sütik ki.
Tatár beefsteak - bepácolt, többször ledarált, fűszerezett bélszín, pirítóssal tálalva
Tavasziasan - párolt vegyes zöldséggel
Teasütemény - viszonylag hosszabb eltarthatóságú, igen változatos összetételű, kis egyedi méretű cukrászsütemények gyűjtőneve.
Tejsűrű - tejszín
Tekercs: felületén 0,5 - 2 cm vastag töltelékkel megkent vagy megszórt tésztából tekercs alakra formázott termék. Készülhet nyers tésztából (beigli) vagy sült felvert tésztából (piskóták).
Tenger gyümölcsei - kagylók, rákok, tintahalak, polip stb.
Tepertő - a szalonna kockákra vágva, kisütve és megpirítva
Tequila - mexikói agavé pálinka
Terrine - nevét a sütésére szolgáló edényről nyerte, néha durvább állagú pástétom (lehet hús, máj, de hal vagy zöldség, sőt édesség is) mindig hidegen tálalják (francia - előétel)
Testaroli (olasz) - tésztarombuszok
Tészta - nyers és járulékos anyagokból mechanikai úton készített egyszerű anyag, amely állomány-tulajdonságaitól függően különféle eljárásokkal alakítható (nyújtás, formázás, dresszírozás, stb.)
Tésztaszúró - fánkszaggató
Tex-Mex - a texasi és mexikói konyha keveréke
Thúm (arab) - fokhagyma
Tikmony - székely tojássárgája
Tikmony - tyúktojás
Timbál - sós linzerből készült nagy tésztakosár; főzelékes tálalótál
Timián - kakukkfű
Tiramisu - vaníliás piskótatorta
Tiropotakia (görög) - sajtos derelyék
Tiszai módra - (ha halászlé) tésztával tálalt
Tisztítás - a válogatott nyersanyagokról száraz, nedves, vagy mechanikai úton eltávolítjuk az ételkészítéshez szükségtelen részeket, szennyeződéseket.
Toast (tószt) - pirított zsemle-, vagy kenyérszelet
Toast (tószt) - pirított zsemleszeletek különböző alakúakra formálva
Tócsi - Veszprém és környéke - lásd: dödölle
Tócsni – krumplilángos, Észak-Magyarország – lásd még: dödölle
Tofu - szójatúró
Tokaji módra - borral készült
Tokány - pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, tejföllel ízesítve
Tolma – töltelék, lásd még: Dolma
Tomatillo (Mexikó) - külsőleg a zöld paradicsomhoz hasonlít, csak barnás, vékony héja van. Nem helyettesíthető zöld paradicsommal.
Tomato - paradicsom
Tordelli (olasz) - félholdformájú tésztazsebek
Tortaszelet - kikészített tortakarikából szeleteléssel alakított jellegzetes, felülnézetben háromszög alakú süteménydarabok.
Tortelli(ni), tortelloni (olasz) - töltött tésztagyűrűk
Tortiglioni (olasz) - cső alakú tészta
Tortilla - kerek lepény kukoricalisztből
Tortillaprés (Mexikó) - a goffrisütőre emlékeztető eszköz, a mexikóiak ennek segítségével nyújtják ki a tésztát
Tournedos - bélszínszelet
Tournírozás (turnírozás) - zöldségek, gyümölcsök díszítő faragása
Tökkáposzta - fejes káposzta
Töltike – lásd padlutka
Töltött ostya - egy vagy több rétegben különbző töltelékkel töltött, majd szeletelt ostyalapok. Mártatlan, részben vagy egészben mártott változatban készülnek.
Török - (legtöbbször) padlizsánnal készült
Tostadas - mexikói, darált hússal és zöldségekkel borított kukoricalepény
Tőtike - zsenge szőlőlevélbe töltött, ízesített darált hús
Trancsírozva - (általában) szeletelve, (ha szárnyas) szétbontva
Trapicska - lásd: dödölle
Trenette (olasz) - lapos spagetti
Triantafillo glyko - görög, rózsaszirom-jam
Trüffel - édesség
Truffle – (francia) szarvasgomba
Tsoureki - görög, húsvéti kenyér
Tubettu(ni) (olasz) - cső alakú tészta
Tufáh (arab) - alma
Túlnyomásos főzés - magas (100°C fölötti) hőmérsékleten túlnyomásos gőzben történő főzés, amely nehezen puhuló anyagoknál javasolt. Pl. füstölt hús, száraz hüvelyesek.
Tumbler (támbler) - talp nélküli pohár
Tuna - tonhal
Túna (arab) - tonhal
Turbolya - fűszernövény, vadételek készítéséhez használják
Turnírozás - gomba formázása, zöldségek recés alakú díszítése
Turnírozva - faragással formázva
Tűzdelés - szalonnával, fokhagymával, fűszerekkel tűzdelt húsok készítése
Tzaziki (görög) - joghurt fokhagymával és uborkával
Tyúkmony - tojás
Gyűjtés: Barna Aladár, Beregh Ildikó, Bíró Endréné – Klein Margit, Klement András, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla
Lektorálás: Barna Aladár (angol), Klement Diana (német), Suhajda András (francia), Szabó Béla (francia-vallon-flamand)
Szerkesztés, formázás: Klement András