Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

GASZTROLEXIKON

Vacok - lásd: dödölle
Vadász módra - májjal, gombával és barna mártással.
Valenciai módra - narancshéjjal, narancslével és Sherryvel készítve
Válogatás - kiválogatjuk az adott étel elkészítéséhez legmegfelelőbb nyersanyagot, illetve kiválogatjuk az ételkészítésre alkalmatlan nyersanyagokat, szennyeződéseket, szennyezett anyagokat.
Varak éineb (arab) - töltött szőlőlevél
Vari (görög) - közepesen erős kávé
Vasilopita - görög, újévi kenyér
Vasmacska - a bográcsot, nyársat tartó vasállvány
Vegetáriánus - zöldségféléket fogyasztó ember
Vekni - hosszúkás ropogós kenyér
Velesült burgonya - a sültekkel együtt sütött, cikkekre vágott krumpli
Velouté - tojássárgájával és tejszínnel sűrített leves (francia)
Vermicelli (olasz) - metélttészta
Veseháj - marha, birka veséje körüli háj (pl. a plumpudinghoz használják)
Vesztfáliai módon - (ha sült) sült sonkával és madeira mártással
Vetrece - borjúvese vagy csíkokra vágott felsál, borral, ecettel savanyítva; savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel)
Victor Hugo módra - (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Világos rántás - a lisztet a zsiradékban - állandó kevergetés közben - gyengén megpirítjuk, hogy egy kis pörzsanyag képződjék. Az ilyen rántás halványsárga színű. Ezt használjuk a legtöbb zöldfőzelékhez, zöldségleveshez.
Villa Franca módon - (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Villeroi bundázás - az egyik legbonyolultabb és legmunkaigényesebb bundázás a villeroi, de biztosak lehetünk benne, hogy évente legalább egyszer érdemes meghozni ezt az áldozatot, hiszen ha elkészítjük nem mindennapi élvezetben lesz részünk. A hússzelteket először natúr bundázással elősütjük, majd megforgatjuk apróra vágott sonkával, tojássárgájával dúsított besamel mártásban, utána bécsi módon bundázzuk, és végül bő, forró zsiradékban készre sütjük.
Vindaloo - bangladesi csirkeétel
Vinegrett mártás - salátákhoz, sültekhez, halételekhez (fűszerek és salátaecet hozzáadásával készül)
Void - francia sajtfajta
Vörösrépa - cékla
Gyűjtés: Barna Aladár, Beregh Ildikó, Bíró Endréné – Klein Margit, Klement András, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla
Lektorálás: Barna Aladár (angol), Klement Diana (német), Suhajda András (francia), Szabó Béla (francia-vallon-flamand)
Szerkesztés, formázás: Klement András