Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

GASZTROLEXIKON

Kabak - pásztorok ivóedénye, övre akasztva viselték
Kabanos - lengyel kolbász darált sertéshúsból
Kaburga - szaúdi töltött bárány
Káci - erjesztőkád
Kádka - tésztaforma
Kafé (görög) - kávé
Kafta - török, darált húsból készült étel, sütik nyárson is, bő olajban is
Kahlua - mexikói kávélikőr
Kahva (arab) - kávé
Kajszaba - azeri gyümölcsös édesség
Kakastaréj - (ha díszítés) mélyen beirdalt, sült szalonnaszelet.
Kalamaria (görög) - tintahal
Kalocsai módon - Sonkával, paprikával (és paprikával)
Kamún (arab) - római kömény
Kamúni – Dél-libanoni fűszerkeverék
Kanaka stew - hawaii marha-becsinált
Kantoni módra - (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
Kaporna – kapribogyó
Kapornya - kapor
Kapós - fogyasztásra nagyon is alkalmas, keresett cikk, itt étel
Kappan - ivartalanított kakas
Kardamom - indiai őrölt fűszer, mézeskalács, marcipán, likőrök ízesítésére használják
Karmonádli - borjú-, bárány- vagy sertéskaraj
Károlyi módra - (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
Karotta - sárgarépa
Karpusi (görög) - görögdinnye
Kassai módra - sonkával készült
Kasztról lábas
Kataifi (görög) - mézben áztatott búzacsíra
Kebab - azerbajdzsán saslik
Kecőceleves - meggyleves, cseresznyeleves
Kecskeméti módra - (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módra - (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással. Ha natúr vadsült: gombával, krutonnal, tejszínes, fehérboros, konyakos, citromos mártással.
Keftedes (görög) - kis darálthús gombóckák
Kékparadicsom - padlizsán
Keleti édesség - liszt nélkül készített, jellegzetes állagú, jellemzőiben a cukorkák, hengerelt tészták, a töltelékek között elhelyezkedő cukrászipari termékek. (Törökméz, zselatinos habmassza montelimár).
Kertészné módon - vegyes zöldséggel.
Ketchup - paradicsomos mártás
Kevés zsiradékban történő sütés - a sütést minimális, de forró zsiradékban kezdjük, hogy a hús felületén a rostok és a fehérjék a hő hatására védőréteget képezzenek. A hússzeleteket beletesszük a forró zsírba, egyik, majd másik oldalát is szép pirosra, ropogósra sütjük.
Khao pad - thai sült rizs
Khoreche - az iráni konyha klasszikus fogása, párolt bárányhúsból készül, tápláló, édes-savanyú szósszal, melyben rengeteg a fűszer és a fűszernövény. Joghurttal és pitával tálalják.
Kiforralás, (lásd még átforralás) - a sűrített ételeket sűrítés után forralni kell, hogy a lisztszemcsék megfőjenek
Kigőzölés - pudingok, felfújtak készülnek ezzel a módszerrel, vagyis a pudingformát vízzel telt edénybe helyezzük, és azt zárt térben, (sütőben) hevítjük.
Kijevi - (például pulykamell) szerecsendióval és sajttal ízesített fűszervajjal töltve, majd kirántva.
Kipotyolni - felszeletelt húst kiverni, megpuhítani, sütésre alkalmasabbá tenni
Kir. - francia aperitif, egy rész feketeribizli likőr és 3-5 rész fehérbor
Kir. Cardinal - francia aperitif, egy rész feketeribizli likőr és 3-5 rész vörösbor
Kir. Royal - francia aperitif, egy rész feketeribizli likőr és 3-5 rész száraz pezsgő
Királyszilva - ringló
Kirfa (arab) - fahéj
Kiszelica - cibereleves, zöldséglevesek, melyek savanyított korpával (ciberével) készülnek
Klementína (arab) - mandarin
Klarifírozás - (ha eljárás) folyadék tisztítása, szűrése
Klopfolás - a hússzeletek kiveregetése. Szeletelt húsok rostjainak lazítása úgynevezett húsverő kalapács segítségével. A szeletelt hús ez által könnyebben sül, porhanyósabb és formásabb lesz.
Knédli - főtt burgonyából és lisztből készült, ízesített, henger alakú tészta, melyet kifőzve, szeletelve, köretként fogyasztanak
Kobbler - gyümölcsökkel díszített hosszúital
Koch - felfújt
Kofte - szaúdi vagdalt bárány nyárson sütve
Köfta - török egybesült fasírt
Kokoreci - görög, nyárson sült birkabelsőségek, béllel betekerve
Kolokithia (görög) - cukkini
Konzumé - erőleves.
Korhely módra - rendszerint savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült. Ha halászlé, akkor babérlevéllel
Korhelyleves - savanyú káposztából, füstölt hússal, kolbásszal ízesített leves
Kornob (arab) - káposzta
Kosari - arab rizses lencse
Kossuth módra - (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
Kotlett - csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve
Kotopoulo (görög) - csirke
Köszméte - egres
Kötés - víz és liszt keveréke ételek sűrítéséhez
Kövesztés - abálás
Krampampuli - szilveszteri, újévi likőr, lángolva tálalják
Krassi (görög) - bor
Kremzli - maceszlisztből sütött apró cipócska
Krokambus (maron lace) - olvasztott cukorba mártott gesztenyegolyók
Krokett - ropogós (valamilyen sűrű massza - például krumplis, húsos vagy sajtos - rúd alakúra formálva, rendszerint bundázva, s általában bő zsiradékban ropogósra sütve)
Krumpliprósza - Zala megye - lásd: dödölle
Kruszta - koktélok felszolgálásakor a pohár száján kialakított cukor vagy sókarima
Krusztád - pástétomkosár
Kruton - pirított zsemleszelet bélszín- és hátszínételekhez
Ktapodi (görög) - tintahal grillezve, vagy salátaként
Kubz vagy kobz (arab) - kenyér
Kukoricamálé - kukoricadarából készül, sós vízben kifőzve
Kulináris - konyhai élvezetekkel kapcsolatos
Kúsza (arab) - cukkíni
Kuszkusz - (ha alapanyag) búzából - esetleg más gabonanövényből - készült durva dara (néhol a darát liszttel és vízzel úgy összedolgozzák, hogy apró golyókat adjon); (ha észak-afrikai "nemzeti eledel") főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból készült egytálétel, (ha köret) gőzben főtt búzadara (vagy kuszkusz-golyó)
Kuszkusz - durumlisztből készült apró golyók (észak-amerikai); arab étel (rizs – birkahús - zöldség)
Kuszkusz vagy meftúl (arab) - kuszkusz
Kuzbara vagy kuszbara (arab) - koriander
Kür - gödörben sütött kalmük húsétel
Gyűjtés: Barna Aladár, Beregh Ildikó, Bíró Endréné – Klein Margit, Klement András, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla
Lektorálás: Barna Aladár (angol), Klement Diana (német), Suhajda András (francia), Szabó Béla (francia-vallon-flamand)
Szerkesztés, formázás: Klement András